Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

7 roliga grönsaker och frukter som du kan odla inomhus

09 apr, 2020
AvNina Nyström
Visst funkar det att odla utan balkong och trädgård. Här är sju tips som bara kräver lite kärlek och ett soligt fönster – sen kan du njuta av egenskördat i sommarens drinkar och sallader.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sneglar du avundsjukt på vännernas odlingar och förbannar din avsaknad av balkong eller uteplats? Upp med hakan, det går faktiskt utmärkt att odla inomhus också! Kolla bara här!

1. Ingefära

Ingefära

Ingefära finns att köpa i fröform, men det går även att plantera en bit ingefära från livsmedelsaffären. Problemet är dock att de kan vara besprutade för att inte börja gro.

Om du bestämmer dig för att plantera en rot från affären så lägg den i vatten över natten för att få bort så mycket medel som kan förhindra att roten börjar gro som möjligt. Det stimulerar även roten och gör den redo för plantering. Välj sedan en väldränerad kruka, näringsrik jord (inte såjord) och en ljus plats (men inte direkt i starkt solljus). Plantera roten med de små gröna ”hornen” uppåt och täck nästan, men inte helt, med jord. Vattna lagom, ingefäran vill ha det fuktigt, inte blött.

Annons

Efter att du sett de första bladen ovanför jorden får du vänta tre – fyra månader, men sen kan du börja skörda små bitar ingefära. Om du flyttar jorden på kanterna av krukan och hittar de rötter som ligger längst ”ut” så kan du skära av det du vill ha och lägga tillbaka jorden. Se till att ha flera plantor av olika ålder igång, för efter åtta-tio månader är roten färdigväxt och behöver ”slutskördas” och planteras om på samma sätt du gjorde i början.

2. Mynta

myntadrink

Ladda för drinksäsongen genom att driva upp egna myntaplantor. Man kan ju odla de flesta kryddor inomhus, men mynta är både dyrt i butik och kan användas till mycket under sommarhalvåret. Klart värt alltså! Det är svårt att misstyckas med mynta, det växer som ogräs. Sätt en planta i väldränerad jord och ställ i sol eller halvskugga. Skörda regelbundet för att stimulera tillväxten. Går också att köpa som frö.

3. Ananas

ananasblomma

Visst kan du odla ananas hemma! För att plantera en ananas behöver du egentligen bara toppen av en annan ananas. Skär av kronan några centimeter in på själva kroppen. Ta sedan bort fruktköttet ur toppen och ta bort döda blad. Fyll en kruka med jord och gräv ett hål där du placerar toppen i jorden så att bladen sticker upp. Placera soligt. Ananasplantan behöver dock inte så mycket vatten eftersom den sparar vatten i sina blad.

Annons

Nu behöver du bara tid och tålamod – det ta upp till två år innan du får en frukt. Men det kommer det vara värt! Och du får en cool blomma under tiden.

4. Avokado

avokadoskott

Det enda du behöver för att odla en avokado är en annan avokado. Skölj kärnan och skala den försiktigt. Stick in tre eller fyra tandpetare i den (bara nån millimeter) så att den kan vila på kanten av ett glas. Se till att den spetsiga sidan är uppåt! Ställ glaset varmt och soligt och håll koll så att det alltid finns mycket vatten i glaset så att kärnan kan gro.

Efter några veckor har det vuxit ut små rötter och den är redo att planteras i kruka på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Den går också att ha kvar i en glasvas ett tag om du föredrar det. Tyvärr kommer du inte att kunna skörd några avokados, för det kräver ett rejält träd, men det är en fin planta och ett kul projekt!

5. Tomater

tomatplantor

Alltså doften av nyskördade, solmogna tomater! Tomat funkar utmärkt i ett ljust och soligt fönster, tänk att plantorna behöver minst sex till åtta timmars solljus per dag. Det finns några olika sätt att odla tomater hemma.

Annons

Så köpta frön eller lägg helt enkelt en tomatskiva i lite fuktad jord tills några av fröna börjar gro! Ett annat alternativ är att ta sticklingar av en befintlig planta och sätt i ett glas vatten till det bildats rötter, så är det dags att plantera i jord. Eller köp helt enkelt färdiga plantor. Se bara till att välja de lägsta sorterna, annars kommer dina växter att bli för stora och gängliga.

6. Paprika

paprikaplanta gul

Minipaprikor är perfekta för inomhusodling. De gillar, som de flesta växter, sol och värme. Se till att du har en rejäl kruka redan från början, för frukten kräver snabbt mycket plats. Finns att köpa som färdiga plantor, men utbudet är större om du väljer frö, och de gror snabbt. Det går också att grodda frön från en ”vanlig” paprika som du kratsat frön ur. Torka fröna på ett hushållspapper några dagar innan du planterar dem i torvbriketter eller såbrätte.

7. Physalis

physalis

Odla exotiska, gyllengula physalis hemma på fönsterbrädan! Öppna en mogen physalisfrukt och kläm ut fröerna. Lägg ut i fuktig jord och täck med ett tunt lager jord till. Håll planteringen fuktig. Efter ett par veckor ska fröerna ha bildat några små blad. Då är det är dags att plantera om i egen kruka. Ställ så ljust och varmt som möjligt.

Annons

Generella tips för att lyckas med din odling

  • Se till att dina grödor har god jord och gott om plats i krukan samt att det finns ett hål i botten så att vattnet inte blir stående.
  • Glöm inte att ge växterna näring regelbundet!
  • Såjord kan vara en skonsam start för fröer, men vanlig planteringsjord funkar ofta bra också.
  • Är du riktigt seriös och vill boosta växtkraften kan du investera i en växtlampa. Nu för tiden finns det en hel del snygga varianter.
  • Ett miniväxthus eller en plastpåse (inte helt tät) över krukan hjälper också till att ge extra effekt.

Foto: TT/Unsplash

Källa: MåBra, Sara Bäckmo, Odla.nu, Wexthuset.com

LÄS MER:

Trendspaning: Krukväxterna att satsa på inför 2020

Byta och rota sticklingar – så lyckas du

9 saker du behöver veta om att odla egna kryddor

Självbevattnaren som hjälper dina blommor att överleva semestern

Annons