Ankbröst med gräddkokt svartkål
Tips! Det går bra att byta ut svartkål mot savoykål.
(4 personer)
ca 700 g ankbröst, t ex 2 stora eller 4 små
salt och peppar
400 g svartkål
5 dl hönsbuljong
1/2 gul lök
olja till stekning
2 dl grädde
2–3 tsk råsocker
4 dl kokta stora vita bönor, finns på burk
1 syrligt äpple, t ex Granny Smith
saft av 1/2 citron
150 g varmrökt sidfläsk
Beredning: Skär några tvärsgående snitt genom skinnet på ankbrösten. Krydda med salt och peppar.
Skär bort stocken på svartkålen och koka kålhuvudet mjukt i hönsbuljongen, ca 8 min. Krama ur vätskan och strimla kålen tunt.
Fräs kålen tillsammans med tunt skuren lök i lite olja i en stekpanna. Häll på grädden och låt koka i någon min. Krydda med salt, peppar och lite socker. Lägg i bönorna och håll kålblandningen varm.
Skär äpplet i mindre tärningar och droppa citronsaft över. Tärna fläsket smått och knaperstek det i het panna.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och lägg ner ankbrösten med skinnsidan ner. Stek tills skinnet fått fin färg. Vänd på filéerna och efterstek i 175° varm ugn tills innertemperaturen visar 59°, ca 10 min beroende på storlek. (Önskar du mindre rosa kött får de stekas lite längre.) Låt vila i 10 min. Skär upp i tunna skivor och servera tillsammans med kålen, äppeltärningarna och det knaperstekta fläsket.