Baka egna mini-semlor
(ca 30 st)
Steg 1:
25 g jäst
1 1/2 dl fingervarmt vatten
210 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)
Steg 2:
150 g Kungsörnen vetemjöl, (ca 2 1/2 dl)
75 g rumsvarmt smör
60 g ljus sirap (knappt 1/2 dl)
4 g grovmalen kardemumma (drygt 1 tsk)
2 g salt (knappt 1/2 tsk)
Fyllning:
100 g mandelmassa
50 g strösocker(drygt 1/2 dl)
1 msk mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker
Till garnering:
florsocker
Beredning:
Rör ut jästen i vattnet. Blanda i vetemjöl och bearbeta i maskin i 7 min. Låt vila övertäckt i 40 min. Blanda i ingredienser från Steg 2. Bearbeta degen långsamt i maskin i 2 min och sedan lite snabbare i 4 min. Täck över degen och låt vila i 10 min. Rulla degen till en lång ”korv” och dela den i ca 30 st lika stora delar. Rulla till bullar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i 40 min. Ställ in i 220° varm ugn (varmluft 200˚) och grädda i 4–6 min eller tills bullarna har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på plåten. Mixa under tiden mandelmassa, socker och mjölk. Vispa grädden med vaniljsocker fluffigt. Skär av toppen på bullarna och bred på mandelfyllningen på bottnarna, spritsa eller klicka på grädde. Lägg på locken och dekorera med florsocker.
Tips!
Använd en tesil när du dekorerar med florsocker!
Mer om semlor:
Snabba muffinssemlor till fikat
Bagare fick böter för tidiga semlor
Goda glutenfria semlor
Alternativa fyllningar till semlan – för dig som inte äter mandelmassa