Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Baka egna mini-semlor

26 feb, 2014
AvFemina
Klassiska svenska semlor med smak av kardemumma och mandelmassa. Baka semlorna i miniformat och njut – oavsett datum!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
MINI-SEMLOR

(ca 30 st)

Steg 1:

25 g jäst

1 1/2 dl fingervarmt vatten

210 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)

Steg 2:

150 g Kungsörnen vetemjöl, (ca 2 1/2 dl)

75 g rumsvarmt smör

60 g ljus sirap (knappt 1/2 dl)

4 g grovmalen kardemumma (drygt 1 tsk)

2 g salt (knappt 1/2 tsk)

Fyllning:

100 g mandelmassa

50 g strösocker(drygt 1/2 dl)

1 msk mjölk

3 dl vispgrädde

1 tsk äkta vaniljsocker

Till garnering:

florsocker

Beredning:

Rör ut jästen i vattnet. Blanda i vetemjöl och bearbeta i maskin i 7 min. Låt vila övertäckt  i 40 min. Blanda i ingredienser från Steg 2. Bearbeta degen långsamt i maskin i 2 min och sedan lite snabbare i 4 min. Täck över degen och låt vila i 10 min. Rulla degen till en lång ”korv” och dela den i ca 30 st lika stora delar. Rulla till bullar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i 40 min. Ställ in i 220° varm ugn (varmluft 200˚) och grädda i  4–6 min eller tills bullarna har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på plåten. Mixa under tiden mandelmassa, socker och mjölk. Vispa grädden med vaniljsocker fluffigt. Skär av toppen på bullarna och bred på mandelfyllningen på bottnarna, spritsa eller klicka på grädde. Lägg på locken och dekorera med florsocker.

Tips!

Använd en tesil när du dekorerar med florsocker!

Mer om semlor:

Snabba muffinssemlor till fikat
Bagare fick böter för tidiga semlor
Goda glutenfria semlor
Alternativa fyllningar till semlan – för dig som inte äter mandelmassa

Annons