Baka med rabarber – 5 underbara recept
Vit chokladkladdkaka med rabarber
(10–12 bitar)
150 g vit choklad
200 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 250 g rabarber
Garnering:
florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Hacka den vita chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt chokladen. Rör samman till en slät smet. Rör i resten av ingredienserna förutom rabarbern.
2. Bred ut smeten i en rund form, cirka 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Skär rabarberna och dela dem längs med. Placera ovanpå smeten.
3. Grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter. Låt kakan svalna. Ställ in den i kylen, gärna över natten.
4. Garnering: Pudra med florsocker strax före servering.
Rabarberkaka i långpanna
(20–24 bitar)
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
6½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk
ca 250 g färska rabarber
2 msk strösocker
Maräng:
2 dl strösocker
½ dl vatten
3 äggvitor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Vispa ägg och socker poröst.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vanilj. Sikta ner det i äggsmeten växelvis med att smöret och mjölken vänds i.
3. Skär rabarbern i bitar och blanda med sockret. Bred ut smeten i en liten långpanna, cirka 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela rabarbern på smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Höj värmen till 250° när kakan tagits ur ugnen.
4. Maräng: Koka socker och vatten till en sockerlag (cirka 120°). Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockerlagen i äggvitesmeten under fortsatt vispning. Vispa tills marängen svalnat till rumstemperatur. Spritsa marängen över kakan. Ställ in i ugnen i några minuter (eller bränn av marängen med en brännare).
Syrliga knyten med vaniljfyllning
(20 stycken)
25 g jäst
2 dl mjölk, kall
2 msk strösocker
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
175 g smör, mjukt
Fyllning:
100 g smör, mjukt
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ca 75 g rabarber
Pensling:
1 ägg
Glasyr:
1 dl florsocker
1–1½ msk vatten
Gör så här:
1. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker och salt. Rör i det mesta av mjölet. Tillsätt smöret lite efter hand. Arbeta samman till en smidig deg.
2. Fyllning: Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Skär rabarbern i små bitar.
3. Kavla ut degen till cirka 32x40 cm. Skär ut 20 rutor, 8x8 cm. Lägg en klick smörfyllning och några rabarberbitar på varje ruta. Nyp samman hörnen över fyllningen så att du får små knyten. Lägg i pappersformar. Låt jäsa under duk i cirka 2 timmar.
4. Värm ugnen till 250°. Pensla knytena med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 6–8 minuter. Låt svalna.
5. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten, lite i taget. Ringla glasyren på bullarna.
Jordgubbs- & rabarberpaj
(4–6 personer)
1¾ dl vetemjöl
1¼ dl kokosflingor
½ dl rörsocker
75 g smör, kallt
Fyllning:
ca 400 g jordgubbar
ca 300 g rabarber
2 msk rörsocker
1 msk potatismjöl
Topping:
kolasås
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Fyllning: Skär jordgubbar och rabarber i bitar. Lägg dem i en smord pajform, 20–22 cm i diameter. Blanda socker och potatismjöl. Strö det ovanpå.
3. Blanda mjöl, kokos och socker. Skär smöret i kuber och blanda snabbt samman till en smuldeg. Fördela degen ovanpå jordgubbar och rabarber. Ringla eventuellt över lite kolasås. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
Rabarberdricka
(Ca 2 liter)
1 kg rabarber
1 citron, gärna ekologisk
7 dl socker
3 msk citronsyra
1½ liter vatten
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft
Gör så här:
1. Skölj rabarber och citron väl, skär i tunna skivor och varva i en stor bunke.
2. Blanda sockret med citronsyran och strö ut över frukten.
3. Koka upp vattnet, häll det genast i bunken. Täck med lock eller folie och låt vila svalt i cirka 2 dygn.
4. Häll upp saften att självrinna i en silställning. Mät upp mängden avrunnen saft och tillsätt natriumbensoat. Rör om och häll upp i rengjorda, kalla flaskor. Förvara mörkt och kylskåpskallt.