Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Barndietistens 7 enkla knep: Så får du dina barn att äta grönsaker

04 apr, 2017
AvNanna von Knorring
Matkrångel och en totalvägran att äta något grönt är ett vanligt, men inte oöverkomligt, problem vid matbordet. Barndietisten Sara Ask avslöjar sina bästa knep som kan hjälpa barn och föräldrar på traven.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många barn sätter sig på tvären när nya livsmedel introduceras vid middagsbordet och oftast är det grönsakerna som pekas ut som den största boven.

– Frågar man föräldrar vilken typ av mat deras barn tycker minst om blir svaret oftast grönsaker. Man tror att det beror på att barns smaksinne är kvar på en stenåldersnivå och inställd på att äta en helt annan typ av mat än vad barn äter idag, säger Sara Ask, dietist och författare.

Läs även Ny studie: Barn blir inte smartare av amning

Stenålderssmaksinnet föredrar söta smaker, medan beska smaker signalerar en eventuell fara. Sötare grönsaker som morot, ärter och majs kan vara lättare för barnen att ta till sig, medan beska kålsorter är mindre populära.

Sara Ask har bland annat skrivit boken Första hjälpen vid matbordet: Om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter. Hon berättar att barn måste exponeras för nya livsmedel upprepade gånger för att fatta tycke för dem, men att det finns flera knep att ta till på vägen. Det allra viktigaste är dock att föregå med gott exempel för sitt barn och att inte pressa dem.

Annons

– Att se andra äta maten innan de själva gör det är superviktigt. Det kan låta självklart, men ät grönsaker tillsammans med barnen i stället för att äta middag själv efteråt.

I vissa fall kan det fungera att blanda i grönsaker i maten, men då gäller det att vara ärlig med barnet och vara medveten om att metoden både har för- och nackdelar.

– Det är bra om barnen är medvetna om att de äter grönsaker och tar för sig av dem som en naturlig del i måltiden. Barn som gillar att det mixas är det jättebra för, men det finns barn som är väldigt känsliga och hellre avstår än äter till exempel spenatpannkaka, säger hon och fortsätter:

– Då kan det bli låsningar mellan barn och föräldrar. Om barn bara har fem rätter de gillar, då kanske de slutar äta den rätten också. Barn gillar att veta vad de har framför sig och genomskådar föräldrar lätt, så man ska inte låtsas som att man inte gjort något.

Läs även 8 sätt att lära ditt barn att vara sig själv – oavsett kön

Annons

Att pressa barnet till att äta grönsaker kan ligga nära tillhands när oron för att barnet inte får i sig tillräckligt näring tar över. Men oron är i många fall onödig och man vinner inget på att pressa barnet, menar Sara Ask.

Hur ska man som förälder tänka när det känns helt omöjligt?

– Förstå att barnet har många år på sig att lära sig. Barnet måste inte lära sig den här veckan, månaden eller året. Många barn gillar frukt och det innehåller vissa fibrer och vitaminer. Äter de sig mätta på mat och inte på godis och kakor får de oftast bra med näring.

Samma tankesätt som gäller med grönsaker gäller även för andra livsmedel som barnen krånglar med. För att undvika att pressa barnet är det viktigt att inte jämföra med andra barns utveckling, poängterar Sara Ask.

– Man ska inte jämföra med andra barn. Dels är människor olika benägna att testa nytt och dels känner människor smaker olika starkt. Vissa känner beskt extra starkt och för dem kan grönsaker vara svårare, medan vissa tycker det är jättespännande att prova nytt och äta blandad mat. Ärftlighet spelar även in, uppemot 70 till 80 procent beror på generna. Vissa är rent genetiskt mindre benägna att prova nytt, säger hon.

Annons

7 tips för att få ett barn att äta grönsakerna:

1. Utnyttja hungern

Att barnet har aptit inför en måltid är viktigt och Sara Ask tipsar om att utnyttja hungern genom att ställa fram grönsakerna på bordet innan middagen. Då kanske hungern övervinner rädslan och barnet vågar smaka på grönsakerna.

2. Skär upp i roliga former

Skär grönsakerna i olika enkla, former, exempelvis i form av slantar, stavar eller små träd. Med en barnvänlig kniv, tid och tålamod kan barnet vara med och skära upp dem inför middagen och kanske provsmaka redan under tillagningen.

3. Ge flera separata alternativ

Studier har visat att barn generellt sett föredrar separerad mat. Om barn får en blandad sallad med flera ingredienser kommer de fokusera på vad de inte gillar och vill plocka bort, i stället för att smaka på salladen. Därför kan det vara enklare för barn att provsmaka om alla grönsaker får varsin skål på bordet och de själva får plocka och välja. Servera flera olika grönsaker i små skålar, gärna både råa och tillagade, och låt barnet plocka själv.

Annons

4. Var en förebild för barnet

Ät middag tillsammans med ditt barn och visa att grönsaker inte är farliga utan goda, nyttiga och en självklar del av måltiden på tallriken.

5. Använd en smakbrygga

Gillar barnet curry, tacokrydda eller aioli? Låt barnet doppa grönsaker i en redan bekant smak eller gör om bekanta maträtter med nya inslag.

– Det fungerar som en smakbrygga. Om man gillar ketchup eller aioli kan det kännas okej att prova en ny grönsak om man får doppa i det, säger Sara Ask.

6. Döp om grönsakerna

Kalla grönsakerna för något roligt, exempelvis djungelträd (broccoli), superpiller (bönor) eller guldpengar (morotsslantar).

7. Ha tålamod

Det tar olika lång tid för alla barn och tålamod är viktigt. Jämför inte med andra barn utan ta det i er takt och låt barnet prova många gånger och bekanta sig med livsmedel genom att titta, lukta och känna på det.

Tips ur Första hjälpen vid matbordet: Om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter av Sara Ask.

Annons

Foto: Shutterstock

Läs även 

11 saker du inte ska säga till ett matkrånglande barn

13 starka bilder som visar hur barn har det runtom i världen

Annons