Bästa recepten till adventsminglet
6 pilgrimsmusslor
olja till stekning
Rökt majonnäs:
1 äggula
några droppar liquid smoke, finns bland grillsortimentet
ca 1 dl matolja
salt och peppar
Till servering:
1 grönkålsblad
1 dl olja till fritering
krossade hasselnötter
grovkrossad rosépeppar
Beredning: Blanda äggula och liquid smoke till majonnäsen i en skål. Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning. Smaka av, förvara övertäckt i kylen.
Riv grönkålen i 6 små bitar, ca 5×5 mm. Hetta upp lite olja i en stekpanna, lägg i kålen och fritera den krispig. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Skölj ur pannan och hetta upp den på nytt. Tillsätt 2 msk olja och stek musslorna hastigt på båda sidorna, 1–2 min. Toppa musslan med 1 tsk majonnäs, strö på nötter och peppar. Garnera med grönkål. Servera.
(12 st)
ca 10 pepparkakor
120 g smakrik ädelost, t ex stilton eller roquefort
50 g färskost, t ex philadelphia
1 nypa kajennpeppar
Till servering:
en god marmelad, gärna päronmarmelad
Beredning: Rör ihop ostarna och mosa dem till en slät kräm. Smaka av med kajennpeppar. Förvara övertäckt i kyl över natten.
Finkrossa pepparkakorna. Forma ostkrämen till bollar. Vänd runt i pepparkakssmulorna. Låt stå kallt fram till serveringen.
Bjud marmelad till.
1 dl blandade nötter, t ex mandel,
pinje-, hassel- och valnötter
1 cl konjak eller brandy
2 msk flytande honung
3 färska fikon
6 skivor manchego, spansk hårdost
gjord på fårmjölk
6 crackers
Till servering:
färsk timjan
Beredning: Rosta nötterna i torr, het panna, 2–3 min under omrörning. Tillsätt spriten och antänd. Dra pannan från värmen när lågan har slocknat. Ringla över honung och låt stå och dra tills det har svalnat. Täck och förvara i rumstemperatur.
Dela fikonen på mitten. Lägg en halva i varje glas tillsammans med 1 ostskiva och 1 cracker. Fördela nötblandningen över och garnera med en lite timjan.
(12 st)
500 g köttfärs
1/2 dl rostad lök
1 ägg
1 msk 5 Spices
salt
ca 2 dl olja till fritering
Redning:
1 msk maizena
2 dl vatten
Beredning: Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Smaka av med salt, täck och låt stå kallt över natten.
Sätt ugnen på 200°. Lös upp mjölet i vatten. Forma färsen till bollar.
Hetta upp en liten kastrull med olja. Doppa först köttbullarna i redningen, låt rinna av och lägg därefter ner dem i den heta oljan. Fritera några åt gången tills de får färg. Ta upp och låt dem rinna av på dubbelt hushållspapper. Lägg köttbullarna i en ugnsfast form och låt dem steka färdigt i ugnen, 5–10 min.
6 skivor prosciutto
6 skivor salami
Fyllning:
100 g fetaost
100 g ricotta, italiensk färskost
2 msk kallpressad olivolja
svartpeppar från kvarn
Till servering:
ruccola
antipasto, t ex soltorkad tomat, kronärtskocka, oliver
färska örter, t ex basilika och persilja
Beredning: Blanda ingredienserna till fyllningen till en slät kräm. Smaka av med peppar. Förvara övertäckt i kylen över natten.
Lägg en matsked fyllning på varje skink- och salamiskiva och rulla ihop till en cigarr (involtini).
Bottna ett fat med ruccola, fördela rullarna över och garnera med grönsaker. Toppa med färska örter. Servera.
(12 st)
ca 150 g laxfilé
Till gravningen:
1/2 dl strösocker
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
zest av 1/2 citron
Vaniljost:
1 vaniljstång
2 dl färskost, t ex ricotta
1/2 tsk havssalt
Till servering:
12 små krustader
apelsin- eller pomeloklyftor utan skinn
tunt skivad rödlök
små dillvippor
Beredning: Blanda ingredienserna till gravningen. Lägg i laxen och vänd runt. Förvara övertäckt i kylen över natten, vänd gärna någon gång då och då.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner frön och urskrap i färskosten. Smaka av med salt. Förvara övertäckt i kylen över natten.
Före serveringen: Dela laxen i sockerbitsstora bitar, spritsa vaniljosten i krustaderna, lägg på lax, pomelo och lök och toppa med dill. Servera.
6 dadlar
12 skivor bacon
6 katrinplommon
Marinad:
1 msk brun farin
11/2 dl japansk soja
Beredning: Koka upp brun farin och soja i en kastrull. Låt svalna.
Kärna ur dadlarna, linda in dem i bacon och fäst med tandpetare. Upprepa med plommonen.
Lägg alla i en form, häll över marinaden. Förvara övertäckt i kylen över natten.
Före serveringen: Klä en bakform med bakplåtspapper och lägg i rumakin. Ställ in i 200° varm ugn och stek i ca 20 min eller tills de har fått färg. Vänd då och då under tiden.
Av MIKI CUTIC
Foto HELÉNE LINSJÖ