Biffstek med lök
Av Jan-Erik Hagbohm
(4 personer)
800 g välhängd mör ryggbiff eller annat mört oxkött
2 gula lökar
smör till stekning
1 tsk strösocker
4 dl kraftig kalvbuljong
700 g potatis
olja till stekning
salt och peppar
1 kvist färsk timjan
1 tsk rivet citronskal
några kvistar bladpersilja
Beredning:
Skiva löken och stek den gyllenbrun i lite smör på medelvärme under ständig omröring. Strö på sockret, det gör att löken får fin färg. Tillsätt buljongen och låt koka några min. Ställ åt sidan och håll varmt.
Tvätta potatisen väl och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek potatisen så att den får fin färg på båda sidor. Efterstek sedan i 200° varm ugn i ca 15 min. Salta och peppra biffen runtom och stek den på medelvärme i en klick smör, ca 2 min på var sida. Servera biffen med löken, skyn från stekningen och potatisen. Toppa med lite timjan, citronskal och persilja.
TIPS!
Börja med att sockersalta laxen, ställ åt sidan. Skär frukterna och rosta nötterna till desserten. Förbered och stek löken till huvudrätten. Skala och stek potatisen och ställ in den i ugnen när gästerna sätter sig till förrätten. Stek biffen precis innan den ska serveras.