Bjud på brunch i helgen – 3 läckra recept!
BANANPANNKAKOR
(12 st)
200 g skalade bananer
3 ägg
1 dl vetemjöl
50 g kokosmjöl
1/2 tsk kanel
1/4 tsk salt
kokosolja till stekningen
TOPPING:
125 g blåbär
2 msk kokosflingor eller kokoschips
ev flytande honung eller lönnsirap
BEREDNING:
1. Mosa bananerna med en gaffel och rör bananmoset med ägg, mjölsorterna, kanel och salt till en tjockflytande smet.
2. Hetta upp lite kokosolja i en stekpanna och fördela ca 4 klickar smet i pannan. Stek ca 4 min på varje sida, eller tills pannkakorna är gräddade och har fin färg.
3. Lägg upp på tallrikar eller samla alla i en hög på ett serveringsfat. Toppa med färska bär och kokoschips. Droppa ev lite honung eller lönnsirap över.
AVOKADOMACKA
(4 personer)
4 skivor rågbröd
2 ägg
4 rädisor eller
cocktailtomater
1/2 tsk chiliflagor
1 ekologisk citron,
rivet skal
AVOKADORÖRA:
2 mogna avokador
salt och nymald peppar
1 ekologisk citron, saften
BEREDNING:
1. Rosta bröden.
2. Halvera, kärna ur och skala avokadorna. Lägg avokadoköttet i en skål, mosa med gaffel och smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
3. Koka äggen, 5–6 min. Skala dem och dela i halvor.
4. Bred ett tjockt lager avokadoröra på bröden. Lägg på ägghalvor och tunna skivor av rädisor eller tomater. Strö på lite chiliflagor och rivet citronskal.
SMOOTHIE I SKÅL
(2 personer)
1 mogen banan
250 g frysta blandade bär,
t ex hallon, blåbär, björnbär
2 mjuka dadlar, urkärnade
1/2 tsk vaniljsocker
21/2 dl mandelmjölk
1–2 msk citronsaft
TOPPING:
1 granatäpple
4 msk fiberhavregryn
2 msk rostade pumpakärnor
50 g färska bär, vi tog björnbär
2 msk frystorkade hallon
BEREDNING:
1. Skala och skiva bananen. Lägg den i en blender/mixer tillsammans med frysta bär, dadlar, vaniljsocker och det mesta av mandelmjölken. Mixa till en jämn och tjock smoothie. Tillsätt mer mjölk om smoothien känns för tjock. Smaka av med citronsaft.
2. Fördela smoothien i 2 skålar och toppa med granatäppelkärnor, havregryn, pumpakärnor samt färska och torkade bär.
3. Ät med sked och njut!
Tips!
Testa gärna det här smarta knepet när du öppnar granatäpplet.
Sugen på fler brunchrecept? Kika in hos Diadonna!
AV CAMILLA BIESBJERG MARKUSSEN
FOTO BETINA HASTOFT