Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Bjud på ostbricka

22 mar, 2011
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
ostbricka-till-festen

VÄLJ LAGOM

Är det någon gång det är lätt att förköpa sig, så är det när man står framför en ostdisk med läckerheter från världens alla hörn. De flesta gjorda på komjölk, en del på får- och getmjölk. Då gäller det att komma ihåg: för mycket skämmer allt.

BRA BREDD

Den perfekta ostbrickan bjuder på några få, väl utvalda ostar. Till exempel en lagrad hårdost, en getost, en grönmögelost, en brie eller camembert och en kittost. En kombination som räcker mer än väl.

FAVORITER

Känner du dig osäker på vilka ostar du ska köpa? Pröva några av mina personliga favoriter. Till exempel en bit:

● Gruyère (schweizisk hårdost av komjölk)

● Pecorino (en hård italiensk fårost med sälta)

● Taleggio (italiensk, halvmjuk kittost gjord på komjölk)

Annons

● Opastöriserad brie

● Saint Agur (en fransk, mild blåmögelost)

Sedan är det bara att experimentera sig fram och sväva ut åt alla håll.

SMAKA

Det finns bara ett sätt att ta reda på vilka ostar man gillar. Det är att smaka. Så var inte rädd för att be om ett smakprov, det är ett måste.

SERVERINGSTIPS

● Låt ostarna ligga framme så att de håller rumstemperatur vid serveringen, då smakar de som bäst.

● Servera tillsammans med milda kex eller knäckebröd. Salta kex kan ta kål på vilken god ost som helst.

● Skippa druvor, paprikor och päron. Ställ i stället fram en läcker marmelad, sötman i marmeladen framhäver smakerna hos osten. Pröva med en fikon- eller tomatmarmelad. Garanterat gott.

● Njut i rätt ordning, det vill säga börja med de lite mildare ostarna och avsluta med de med kraftigare smak.

● Tänk på att ost är mäktigt, efter en hel måltid behövs bara några små bitar.

MER ÄN RÖTT

De flesta väljer rödvin till ostbrickan. Men testa gärna även portvin eller ett vitt vin.

Annons

Till exempel:

● Något från Loiredalen av druvan sauvignon blanc.

● Sött Sauternesvin klingar väl ihop med ädelost och roquefort.

● Engelsmännen väljer gärna en Vintage Port till sin berömda stilton. Men portvin är gott till alla ostar och det behöver inte vara någon Vintage Port. Det går bra med en lite enklare och billigare variant, till exempel Late Bottled Vintage.

● Men självklart är det gott med rött vin till osten. En klar favorit är det smakrika, aningen söta Amarone Valpolicella tillsammans med en bit parmesan eller en lagrad grevé eller svecia.

MISSA INTE ATT LÄSA:
Favoritrecept med ost
BUREK – en fetaostpaj från Balkan

Annons