Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Därför älskar vi choklad – 3 vetenskapliga bevis!

02 mar, 2017
AvIda Gustafsson
Att bara ta en bit choklad är väldigt, väldigt svårt – för det är ju så gott! Nu har ett brittiskt tv-program tagit reda på vad det är som gör chokladen så oemotståndlig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
kvinna-ater-choklad-och-ar-glad

I ett ny tv-program på BBCThe Secrets of Your Food, undersöker läkaren och journalisten (och även 5:2-dietens skapare) Michael Mosley och botanikern James Wong vad det är som gör att choklad är så svår att säga nej till.

Detta är vad de kom fram till.

1. Choklad kombinerar svett och överkokt kål (!)

Kakaobönan är i sig naturligt bitter, i chokladframställningen får den först jäsa och sedan rostas. I samband med rostningen bildas en rad kemiska beståndsdelar, som 3-metylbutansyra, som luktar svettigt och härsket och dimetyltrisulfid som i sin tur luktar som överkokt kål.

Dessa två tillsammans bildar en doft som våra hjärnor fullkomligt älskar. Doften tillsammans med våra glada minnen ökar chokladens attraktionsvärde.

Läs även Så mycket choklad bör du äta för att föryngra hjärnan

choklad-650

2. Stimulerande innehåll

Innehållet består också av kemiska ämnen som stimulerar hjärnan. Choklad innehåller fenyletylamin och tyramin, som båda har liknande effekter som amfetamin. Utöver det innehåller choklad även theobromnin och koffein som också är kända för att stimulera våra sinnen.

Annons

Dock innehåller choklad så pass små mängder av dessa stimulerande ämnen, så hjärnan upplever inte direkt någon form av rus när du ätit choklad. Men de anses enligt BBC att spela en viss roll när det kommer till chokladens förmåga att förföra.

Läs även Choklad är bra för minnet – oväntat forskningsresultat

choklad yngre hjarna

3. Innehållet påminner om vår första måltid

Chokladens textur är också oerhört viktig, det stimulerar receptorerna i hjärnan och skapar en känsla av nöjdhet.För att få till den konstistens som gör att den smälter i munnen tillsätts exakta mängder av socker och fett. Faktum är att ration mellan fett och socker i choklad motsvarar den som finns i mjölk och även i andra godsaker som bakverk och glass – men också bröstmjölk.

Annons

Så en del av chokladens oemotståndliga kraft kanske beror på att vi vill återskapa smaken, känslan och närheten av vårt livs första måltid – det vill säga när vi fick bröstmjölk?

Källa: BBC

Foto: Shutterstock 

Läs även 12 sätt att kombinera choklad som du inte tänkt på

Annons