Detta åt Titanics passagerare – för 104 år sedan
Det var stor skillnad mellan klasserna på skeppet Titanic, inte bara i hytternas standard utan även när det kommer till den mat de serverades. På menyn från första klass, som sålts för över 670 000 kronor på auktionshuset Henry Aldridge & Son, är främst det franska och brittiska köket representerat.
Förutom sopporna consommé fermier (fransk smakrik bondsoppa) och cockie leekie (skotsk kyckling- och löksoppa) finns både lammkotletter, en lyxig ostbricka och marängpaj med bland läckerheterna.
Om vi kliver ner i andra klass och tittar på middagsmenyn hittar vi både lamm med mintsås, rostad potatis kokosnötsmacka (!?) och glass.
Även frukostmenyn är matig, med korvar, stekt potatis och ägg. Och självklart te med scones och marmelad.
Men medan både första och andra klass hade separata menyer för dagens olika mål fick tredje klass nöja sig med allt på ett papper – och jämfört med de andra är det ingen munter läsning.
Så om verklighetens Jack aldrig hade träffat Rose hade han fått äta gröt, sill och välling, morgon middag kväll. Klart tänkvärt, nästa gång du ser filmen.
Av Mats Bax