Dillblinier med löjromscrème
(4 personer)
2 1/2 dl mjölk
15 g jäst
2 ägg
en nypa salt
en nypa socker
2 msk smält smör
3 1/2 dl bovetemjöl
1/2 dl finskuren dill
Löjromscrème
2 dl crème fraiche
100 g löjrom
1 msk finhackad rödlök
salt och svartpeppar
saft av 1/2 citron
1 krm citronrasp
Till servering
rödlöksringar
dill
citronklyftor
Beredning:
Värm mjölken till fingervarm (37°) och lös upp jästen i den. Vispa äggulorna och rör ner dem tillsammans med salt, socker, smält smör och bovetemjöl. Vispa smeten klumpfri. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner det och dillen. Stek blinier (satsen ger 6 st) i smör i plätt- eller blinijärn. Blinierna blir ganska tjocka och kan efterstekas/hållas varma 4 minuter i 175°. Vispa crème fraichen styv med elvisp. Rör ner rom, lök, salt, peppar, citronsaft och citronrasp.
Servera blinierna med en sked löjrom och garnera gärna med rödlöksringar, dill och citronklyfta.
Av Malin Söderström