Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Earth Hour 2013

19 mar, 2013
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kokosröra på selleri

8 munsbitar

8 selleristjälkar

Kokosröra

1 dl cashewnötter

1 msk Raw Kokosolja

1 tsk curry

½ tsk Lantbuljong

1 kvist dill

Mixa ingredienserna till kokosröran snabbt, den ska vara grovhackad. Skölj selleristjälkarna och lägg dem på ett fat. Klicka lite röra på varje stjälk och servera med något gott att dricka.

Auberginerullar

6 rullar

1 aubergine

50 g fetaost

1 näve ruccolablad

½ dl valnötter, hackade

4 dadlar, urkärnade och hackade

¼ röd chili, urkärnad och hackad

olivolja att vända skivorna i / ringla över

2 nypor salt och några drag med pepparkvarnen

ruccolablad för dekoration

Skölj auberginen och skiva den på längden i tunna skivor. Vänd aubergineskivorna i olivolja och stek i en grillpanna på hög värme tills de får färg. Låt svalna. Blanda getost, ruccola, valnötter, dadlar och chili och krydda med salt och peppar. Lägg en klick av röran och några ruccolablad på varje aubergineskiva och rulla till rullar. Lägg dem på ett vackert fat och ringla över olivolja.

Annons

Chokladpudding

4 portioner

½ avocado, urkärnad

20 pinjenötter

2 msk Raw Cacao Powder

1 msk My Sweet Honey

1 medjooldadel, urkärnad

1 dl vatten

Mixa alla ingredienser till en fluffig mousse. Ibland rör jag i några Raw Cacao Nibs för att få

Puddingen lite crunchy. Servera i vackra koppar och toppa med en jordgubbe.

(Bilder från Renée Voltaire, kokosröra, auberginerullar, chokladpudding)


(Bilder från Världsnaturfonden WWF, pajen)

– Pajen är jordnära och opretentiös, däremot smakar den gudomligt gott i all enkelhet. Ingen ström behövs för att tillverka den. Man använder helt enkelt den värme som finns kvar från ett tidigare brödbak eller middagens gratäng eller liknande. Degen blandar man så klart för hand så inte heller här behövs någon extra ström, säger skaparen Sèbastien Boudet.

Innehåll: Mördegen består av stenmalt mjöl av ekologiska spannmål, ekologiska ägg, råsocker, havssalt och ekologiskt smör. Fyllningen gör man med frukter och bär man har i sin frys. Ta ut bären/frukten från frysen dagen innan och lägg dem i en djup tallrik längst upp i kylen: På så sätt sparar man energi eftersom de frysta bären avger kyla och avlastar själva kylen.

Annons

Andra ingredienser är mandlar, vanilj och ekologisk citron (på citronen använder man både skalet och saften)

Tips och tricks: Använd en så tunn form som möjligt! Gärna i tunn plåt eller aluminium. Är formen för tjock krävs mycket mer värme för att grädda pajskalet, då räcker det inte med eftervärme.

Återanvänd ett bakplåtspapper och lägg i pajformen. Det gör det lätt att forma mördegen och det går lättare att ta loss pajen ur formen. På så sätt behöver man inte heller ha en teflonbehandlad form eller smörja den med smör.

Jag använder en baksten för att göra min ugn effektivare. Det kan till exempel vara en gammal (rengjord) tegelsten. Den samlar upp värme och hjälper till att hålla ugnen varm länge.

Utrustning: En pajdeg i plåt, ett redan använt bakplåtspapper, en våg, en sikt till mjölet, en stor skål, en mikroplane (zestverktyg), en liten kniv till vaniljen och en träslev för att röra fruktfyllningen.

Annons

Receptet

Mördegen :

80g ekologiska äggulor (ca 4 stycken)

160g råsocker (ca 2 dl)

200 g stenmalt ekologiskt dinkelmjöl (ca 3,5 dl)

25g skrädmjöl (Mjöl på rostad havre) Kan ersättas med 25 g av mjölet ovan. (Knappt ½ dl)

5g bakpulver (1 tsk)

200g ekologiskt osaltat smör

2 nypor oraffinerat havssalt

Fyllningen:

500g blandade bär och frukter

60g råsocker (knappt ½ dl)

Zesten av en ekologisk citron

Juicen av citronen

En vaniljstång

100g grovhackade mandlar

Gör så här:

1. Ugnen är på 250°C och utrustad med en baksten. Ni kanske bakar ett bröd eller en god gratäng…

2. Sikta mjölet i en stor skål.

3. Låt smöret vara kylskåpskallt och skär det i mindre kuber. Använd händerna och finfördela det i mjölet till ett fint, torrt puder. Detta är hemligheten bakom en lyckad mördeg som bara smälter i munnen.

4. Blanda sockret, saltet och bakpulvret och blanda ner det i mjöl- och smörmixen.

5. Separera dina äggulor och blanda in dem med handen tills degen känns slät och fin. Den ska kännas ganska kladdig och mjuk. (Spara äggvitorna i en liten tät burk och använd till något annat, de håller sig i kylen flera dagar och blir bara lättare att vispa!)

Annons

6. Ta fram bären/frukterna och blanda dem med sockret, citronzesten, juicen, de grovhackade mandlarna och innanmätet från en vaniljstång (spara skalet till att koka en vaniljsås eller göra glass).

7. Klä in pajformen med bakplåtspapper som du har klippt lite större än själva formen. Ta det mesta av pajdegen (resten ska användas som ett ”lock” på pajen) och sprid den jämt i formen med hjälp av dina fingrar. Glöm inte att även göra en liten kant så att det hela ser ut som en pajform. Om det känns svårt kan man ta ut pappret och använda en kavel men då är det viktigt att kyla ner mördegen och mjöla den lite så att det inte blir för kladdigt!

8. Häll i bär/fruktblandningen i pajen.

9. Kavla ut den sista biten mördeg på ett bit plastfilm, lika stor som själva pajen och lägg den som ett lock på pajen. Det gäller att vara lite snabb och på samma sätt som för formen kan man stoppa degen i kylen en liten stund om man tycker att det är svårt.

Annons

10. Ta bort plasten och stoppa in pajen i ungen. Öppna ugnsluckan så fort så möjligt för att inte förlora värme. Stäng av ugnen!

Nu är det Earth Hour och under denna timme kommer att pajen bakas utan ström i lugn och ro! När den är klar passar den bra att servera med lite vaniljglass eller en liten klick vispgrädde… Ekologisk så klart!

Annons