En av världens mest sällsynta & dyrbara grönsaker
Att odla wasabi, en av världens mest sällsynta och dyrbara grönsaker, är ingen lätt uppgift. I Japan har wasabin växt på de skuggiga bergssluttningarna sedan 1600-talet – men den har aldrig tidigare odlats i Europa. Wasabi Company i engelska Dorset tagit sig an utmaningen.
Jon Old, Projekt ledare, berättar mer:
Vad är skillnaden mellan matbutikernas wasabi och er?
Matbutikens wasabi kommer oftast i puder- eller krämform. Båda består till stor del av pepparrot och senap, men innehåller lite eller ingen wasabi alls. Färgämne och smakämnen är sedan tillsatta för att få produkten att se ut som riktig wasabi. Färsk riven wasabi har varken bitterheten eller hettan som låtsaswasabi kan ha. Och färgen på den riktiga wasabin är ljusgrön och den har en fräsch och sötaktig smak.
Berätta lite om Wasabi Companys bakgrund…
Vi är egentligen vattenkrasseodlare och våra gårdar ligger i Dorset och Hampshire där förhållandena för just vattenkrasse är optimala. Under årens lopp har vi också köpt gårdar i Spanien och Florida. Att börja med wasabi kändes vettigt eftersom förhållanden som krävs för att odla vattenkrasse och wasabi är rätt så lika.
Japansk mat har funnits i Europa under en längre tid. Varför har det tagit så lång tid innan någon har börjat odla wasabi i Europa?
Man försökte i Skottland redan för 30 år sedan, men misslyckades. Det är många faktorer som måste fungera för att lyckas. Dessutom måste du vara lite småtokig och väldigt modig för att våga. För oss handlade det om utmaningen – och om att bli först.
Tips på hur wasabi kan användas till annat än sushi på www.thewasabicompany.co.uk/recipes