Enkel nyårsmeny som ser lyxig ut!
Ceviche med grapefrukt och avokado
6 personer
150 g pilgrimsmusslor
200 g vit fisk (t ex torsk, kolja, havskatt eller långa)
1 grapefrukt
1 avokado
150 g färska skalade räkor
1 lime
¼ färsk grön chili
2 nävar färsk koriander
salt
ev tortillachips
Gör så här
1. Ta bort muskeln från pilgrimsmusslorna och skär dem i kvartar. Skär fisken i mindre bitar av samma storlek. Skala grapefrukten och skär ut filéer. Spara saften genom att ha en skål under med en sil över. Halvera avokadon, ta bort kärnan och skär köttet i tärningar.
2. Blanda pilgrimsmusslor, fisk och räkor med grapefruktsaft, limesaft, avokado, finhackad chili och grovhackad koriander i en skål. Smaka av med salt. Låt cevichen marinera i 10–15 minuter. Smaka av och servera i portionsglas, ev med chips.
Bruschetta med krabba
6 personer
6 skivor surdegsbröd
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
200 g krabbkött
200 g crème fraiche
1 tsk citronskal
2 msk citronsaft
salt och svartpeppar
Topping
färska örter
2 tsk citronskal
1 näve färsk dill
1 citron
Gör så här
1. Pensla brödskivorna med lite olja och grilla eller rosta dem tills de blir krispiga. Gnugga de krispiga bröden med skalad vitlök.
2. Blanda krabbköttet med crème fraiche i en skål och smaksätt med citronskal och -saft, salt och peppar.
3. Toppa bröden med krabblandningen och garnera med örter, strimlor av citronskal och dill. Servera med små citronklyftor att pressa över.
Marinerad brie med grillade grönsaker
6 personer
500 g brie
200 g oliver
grillade grönsaker
1 paprika
1 zucchini
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
Örtolja
1 näve bladpersilja
1 msk färsk rosmarin
½ färsk röd chili
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
Till servering
kex
Gör så här
1. Grillade grönsaker: Skölj paprikan och skär den i strimlor. Skölj zucchinin och skär den i skivor. Droppa lite olja på båda och grilla i en varm grillpanna. Vänd grönsakerna med riven vitlök och resten av oljan i en skål. Krydda med salt. Skär osten i bitar.
2. Örtolja: Skölj persilja och rosmarin och hacka båda fint. Halvera chilin, ta bort fröna och innerväggarna och hacka chilin fint. Blanda örter och chili med olja och balsamvinäger i en skål.
3. Till servering: Häll örtoljan över osten och servera genast med grillade grönsaker, oliver och kex.
Grillad flankstek med örtmos och tryffel
6 personer
2 flankstekar (ca 700 g vardera)
2 msk olivolja till stekning
salt och svartpeppar
Örtmos
1 ½ kg bakpotatis
350 g palsternackor
3 vitlöksklyftor
4 dl standardmjölk
2 kvistar färsk rosmarin
2 kvistar färsk timjan
2 nävar bladpersilja
50 g rumsvarmt smör
salt
vit tryffelolja
sallad
2 hjärtsallader
½ fänkål
1 purjolök
1 näve färsk dill
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt och svartpeppar
Gör så här
1. Örtmos: Skala potatis och palsternackor och skär dem i grova bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en kastrull med osaltat kallt vatten som precis täcker grönsakerna. Koka grönsakerna under lock i cirka 20 minuter tills de är helt mjuka. Häll av ordentligt och lägg tillbaka i kastrullen.
2. Skölj örterna och nyp persiljebladen av stjälkarna. Värm mjölken tillsammans med persiljestjälkar, rosmarin och timjan i en liten kastrull. Sila mjölken. Mosa potatis och palsternackor med en potatisstöt (eller använd en potatispress). Rör i smöret och tillsätt den varma mjölken. Smaka av moset med salt och toppa med vit tryffelolja.
3. Gnugga flankstekarna med lite olja. Grilla dem i en grillpanna på hög värme i 3–4 minuter på varje sida. Krydda generöst med salt och peppar.
4. Sallad: Skölj salladen. Skölj fänkål och purjolök och skär båda i tunna skivor, gärna med en mandolin. Blanda allt i en skål med dill. Droppa över olja och rödvinsvinäger, krydda med salt och peppar.
5. Till servering: Servera skivor av flankstek med mos och sallad.
Chokladkräm med björnbär
6 personer
200 g mjölkchoklad
4 dl vispgrädde
Till servering
12 björnbär
små chokladkulor
6 chokladdoppade mandlar
ev ätbara blommor
Gör så här
1. Finhacka chokladen. Koka upp 2 dl grädde i en kastrull och häll den heta grädden över chokladen. Rör om tills chokladen smält. Vispa resten av grädden till lätt skum med en elvisp i en annan skål. Vänd ner hälften av den vispade grädden i chokladgrädden med en slickepott, och vänd sedan försiktigt i resten.
2. Fyll krämen i 6 glas och låt dem stå i kylskåp över natten.
3. Till servering: Toppa chokladkrämen med björnbär, chokladkulor, chokladdoppade mandlar och ev ätbara blommor.