Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Enkel nyårsmeny som ser lyxig ut!

20 dec, 2024
AvLouisa Lorang
FotografColumbus Leth
Enkel mat till nyår.
Columbus Leth
Avrunda året och fira in det nya på bästa sätt. Lyxiga förrätter följt av en smakrik huvudrätt och ett sött slut gör att ni orkar fira länge!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Ceviche med ­grapefrukt och avokado

6 personer

Ceviche med ­grapefrukt och avokado.
Frisk och aptitretande förrätt. Tänk på att fisk som ska ätas rå måste ha varit fryst. Columbus Leth

150 g pilgrimsmusslor

200 g vit fisk (t ex torsk, kolja, havskatt eller långa)

1 grapefrukt

1 avokado

150 g färska skalade räkor

1 lime

¼ färsk grön chili

2 nävar färsk koriander

salt

ev tortillachips

Gör så här

1. Ta bort muskeln från ­pilgrimsmusslorna och skär dem i kvartar. Skär fisken i mindre bitar av samma storlek. Skala grapefrukten och skär ut filéer. Spara saften genom att ha en skål under med en sil över. Halvera ­avokadon, ta bort kärnan och skär köttet i tärningar.

Annons

2. Blanda pilgrimsmusslor, fisk och räkor med grapefruktsaft, limesaft, avokado, finhackad chili och grovhackad koriander i en skål. Smaka av med salt. Låt cevichen marinera i 10–15 minuter. Smaka av och servera i portionsglas, ev med chips.

Bruschetta med krabba

6 personer

Bruschetta med krabba.
Perfekt som litet snack eller förrätt innan ­middagen drar i gång. Columbus Leth

6 skivor surdegsbröd

3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

200 g krabbkött

200 g crème fraiche

1 tsk citronskal

2 msk citronsaft

salt och svartpeppar

Topping

färska örter

2 tsk citronskal

1 näve färsk dill

1 citron

Gör så här

1. Pensla brödskivorna med lite olja och grilla eller rosta dem tills de blir krispiga. Gnugga de krispiga bröden med skalad vitlök.

Annons

2. Blanda krabbköttet med crème fraiche i en skål och smaksätt med citronskal och -saft, salt och peppar.

3. Toppa bröden med krabblandningen­ och ­garnera med örter, strimlor av ­citronskal och dill. Servera med små citron­klyftor att pressa över.

Marinerad brie med ­grillade grönsaker

6 personer

Marinerad brie med ­grillade grönsaker.
Perfekt mix av krämigt, krispigt och knaprigt. Columbus Leth

500 g brie

200 g oliver

grillade grönsaker

1 paprika

1 zucchini

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

salt

Örtolja

1 näve bladpersilja

1 msk färsk rosmarin

½ färsk röd chili

1 dl olivolja

3 msk balsamvinäger

Till servering

kex

Gör så här

1. Grillade grönsaker: Skölj paprikan och skär den i strimlor. Skölj zucchinin och skär den i skivor. Droppa lite olja på båda och grilla i en varm grillpanna. Vänd grönsakerna med riven vitlök och resten av oljan i en skål. Krydda med salt. Skär osten i bitar.

Annons

2. Örtolja: Skölj persilja och rosmarin och hacka båda fint. Halvera chilin, ta bort fröna och innerväggarna och hacka chilin fint. Blanda örter och chili med olja och balsamvinäger i en skål.

3. Till servering: Häll örtoljan över osten och servera genast med grillade grönsaker, oliver och kex.

Grillad flankstek med ­örtmos och tryffel

6 personer

Grillad flankstek med ­örtmos och tryffel.
Den tunna flanksteken steks på hög värme under kort tid. Köttet skärs tvärs över ­fibrerna. Columbus Leth

2 flankstekar (ca 700 g vardera)

2 msk olivolja till stekning

salt och svartpeppar

Örtmos

1 ½ kg bakpotatis

350 g palsternackor

3 vitlöksklyftor

4 dl standardmjölk

2 kvistar färsk rosmarin

2 kvistar färsk timjan

2 nävar bladpersilja

50 g rumsvarmt smör

salt

vit tryffelolja

Annons

sallad

2 hjärtsallader

½ fänkål

1 purjolök

1 näve färsk dill

3 msk olivolja

2 msk rödvinsvinäger

salt och svartpeppar

Gör så här

1. Örtmos: Skala potatis och palsternackor och skär dem i grova bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en kastrull med osaltat kallt vatten som precis täcker grönsakerna. Koka grönsakerna under lock i cirka 20 minuter tills de är helt mjuka. Häll av ordentligt och lägg tillbaka i kastrullen.

2. Skölj örterna och nyp persiljebladen av stjälkarna. Värm mjölken tillsammans med persiljestjälkar, rosmarin och timjan i en liten kastrull. Sila mjölken. Mosa potatis och palsternackor med en potatisstöt (eller använd en potatispress). Rör i smöret och tillsätt den varma mjölken. Smaka av moset med salt och toppa med vit tryffelolja.

3. Gnugga flankstekarna med lite olja. Grilla dem i en grillpanna på hög värme i 3–4 minuter på varje sida. Krydda generöst med salt och peppar.

4. Sallad: Skölj salladen. Skölj fänkål och purjolök och skär båda i tunna skivor, gärna med en mandolin. Blanda allt i en skål med dill. Droppa över olja och rödvinsvinäger, krydda med salt och peppar.

Annons

5. Till servering: Servera skivor av flankstek med mos och sallad.

Chokladkräm med björnbär

6 personer

Chokladkräm med björnbär
Om du inte hittar färska ätbara blommor finns det torkade att köpa i välsorterade hobbybutiker och ­matvaruhandlar. Columbus Leth

200 g mjölkchoklad

4 dl vispgrädde

Till servering

12 björnbär

små chokladkulor

6 chokladdoppade mandlar

ev ätbara blommor

Gör så här

1. Finhacka chokladen. Koka upp 2 dl grädde i en kastrull och häll den heta grädden över chokladen. Rör om tills chokladen smält. Vispa resten av grädden till lätt skum med en elvisp i en annan skål. Vänd ner hälften av den vispade grädden i chokladgrädden med en slickepott, och vänd sedan försiktigt i resten.

2. Fyll krämen i 6 glas och låt dem stå i kylskåp över natten.

3. Till servering: Toppa chokladkrämen med björnbär, chokladkulor, chokladdoppade mandlar och ev ätbara blommor.

Annons