Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Enkel och läcker nyårsmeny - drinkar, snittar och trerättersmiddag!

11 dec, 2017
AvMargareta Gotthardsson
Nyår med årets fest närmar sig! Men även om många gör det lilla extra ska du inte behöva stå i köket hela dagen. Här är recept på en enkel men god och lyxig nyårsmeny!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

FÖRSLAG PÅ NYÅRSMENY

  • Fördrink

    Räkkrustader och getostsnittar

  • Förrätt

    Skaldjurssoppa med dillkräm

  • Huvudrätt

    Helstekt hjortytterfilé med krämigt mos och löjrom

  • Dessert

    Marängbakelse med vaniljglass

Se introvertas guide: Så gör vi för att orka med fester under högtidernaBrand logo
Se introvertas guide: Så gör vi för att orka med fester under högtiderna

KRUSTADER MED RÄKOR

En riktig klassiker. Elegant, god och snabbt fixad.

(4 personer)

150 g skalade räkor

ca 1/2 dl majonnäs, helst Hellmann’s

nyar-snittar

3 msk fint skuren blekselleri

3 msk finskuren gräslök

rivet skal av 1/2 lime

8–12 små krustader, brukar finnas bland kexen

ev lite grovmalen svartpeppar

Annons

Gör så här:
Grovhacka räkorna och blanda med majonnäs, blekselleri, gräslök och saft av lime. Så här långt kan rätten förberedas. Före servering: Fördela fyllningen i krustaderna. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över och garnera gärna med lite extra gräslök.

GETOSTSNITTAR

(4 personer)

8–12 tunna skivor surdegsbaguette

100 g getost

2 msk crème fraiche

1 msk flytande honung

20 g blåbär

2–3 msk hackade pistaschnötter

Gör så här:

Rosta brödskivorna i en torr stekpanna så de får lite färg i kanterna på båda sidor. Blanda getosten med créme fraiche och bred röran på de rostade bröden. Ringla honung över. Garnera med halverade blåbär och pistaschnötter.

Läs även: Goda snittar till högtider

SKALDJURSSOPPA

(4 personer)

2 msk finhackad gul lök

1 msk smör

1/2 dl vitt vin + 1 dl till musslorna

nyar-soppa-forratt

6 dl fiskbuljong

2 dl grädde

2 små palsternackor

2 små morötter

rapsolja till stekning

1 nät blåmusslor

8 pilgrimsmusslor

Annons

8 havskräftstjärtar alt räkor

smör till stekning

Dillkräm:

1 knippa dill

1 dl rapsolja

1 äggula

1 tsk dijonsenap

salt och malen vitpeppar

ca 1 tsk vitvinsvinäger

Till garnering:

gärna ärtskott

Gör så här:
Fräs löken i smöret i en kastrull. Häll på 1/2 dl vin, fiskbuljong och grädde. Låt småkoka i ca 15 min.

Gör dillkrämen under tiden. Mixa dill och rapsolja till en grön slät smet. Sila genom finmaskig sil. Blanda äggula med senap i en bunke och tillsätt oljan droppvis under omrörning. Smaka av med salt, peppar och lite vinäger.

Skala palsternackor och morötter. Skär dem i stavar och stek dem gyllenbruna i en skvätt rapsolja i en stekpanna. Håll dem varma.

Häll 1 dl vin i en kastrull som ska rymma blåmusslorna. Sortera bort de musslor som inte stänger sig när du knackar dem på skalet. Koka upp vinet och lägg i musslorna. Låt koka under lock tills musslorna öppnar sig, 3–5 min. Sila ner spadet i soppan och smaka av med salt och peppar. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen med locket på.

Annons

Salta och peppra pilgrimsmusslor och kräftstjärtar och stek dem i en klick smör på hög värme, ca 30 sek på var sida.

Plocka musslorna ur sina skal och ­fördela dem, skaldjuren och grönsakerna i varma sopptallrikar. Fördela soppan över. Ringla dillkrämen över eller ­servera den bredvid. Garnera ev med ­ärtskott.

Läs även: Fyllig räksoppa med rostat grönkålsströssel

HJORTYTTERFILÉ MED LÖJROM

(4 personer)

700–800 g hjort- eller lammytterfilé

salt och nymalen svartpeppar

ca 600 g potatis av mjölig sort

nyar-varmratt

smör

ca 1 dl grädde

2 stora morötter

rapsolja till stekning

1 nypa strösocker

200–300 g blomkål

20 g rucolasallad

Annons

50 g löjrom

Sås:

3/4 dl rödvin

4 dl kalvbuljong

1 dl grädde

1–2 tsk balsamvinäger

1 nypa strösocker

Till garnering:

gärna lite färsk timjan och persilja

Gör så här:
Putsa filén fri från hinnor. Salta och peppra runt om.

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med ca 50 g smör och ca 1 dl grädde. Vispa moset fluffigt med en ballongvisp.

Tärna morötterna, ca 1×1 cm, och stek dem mjuka i lite rapsolja. Krydda med 1 nypa socker, salt och peppar.

Dela blomkålen i mindre buketter och skär dem i skivor. Stek skivorna i olja så de får aningen färg på båda sidor. Håll mos och grönsaker varma.

Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek filén runt om så den får fin färg. Efterstek i 150° varm tills innertemperaturen är 57°, 12–15 min. Ta ut filén och låt den vila i ca 10 min.

Koka under tiden ur pannan med ­ingredienserna till såsen i 8–10 min, smaka av.

Blanda rucola och morötter. Lägg upp på varma tallrikar. Lägg på skivor av filén och garnera med blomkål och löjrom. Servera med såsen och moset toppat med lite färsk timjan och persilja.

Annons

MARÄNGBAKELSE MED VANILJGLASS

Här går det utmärkt att använda mango och bär från frysen.

(4 personer)

3 äggvitor

1 krm ättiksprit

nyar-dessert

1 dl strösocker

1 dl lemon curd

1 dl färskpressad apelsinsaft

ca 4 msk blåbär

1 dl hallon

ca 1 dl lingon

ca 100 g mango

4 msk björnbärssylt

4 dl vaniljglass

Gör så här:

Vispa äggvitor med ättiksprit och socker till ett fast skum. Klicka ut ca 10 cm stora rundlar på bakpappersklädd plåt. Spritsa eller klicka en kant runt varje rundel. Ställ in i 100° varm ugn och grädda i ca 11/2 tim.

Blanda lemon curd med apelsinsaft. Fyll marängbottnarna med bär och frukt. Fördela sylten över bären och ringla lemon curd på toppen. Avsluta med en kula vaniljglass.

Annons