Enkel och läcker nyårsmeny - drinkar, snittar och trerättersmiddag!
FÖRSLAG PÅ NYÅRSMENY
- Fördrink
Räkkrustader och getostsnittar
- Förrätt
Skaldjurssoppa med dillkräm
- Huvudrätt
Helstekt hjortytterfilé med krämigt mos och löjrom
- Dessert
Marängbakelse med vaniljglass
KRUSTADER MED RÄKOR
En riktig klassiker. Elegant, god och snabbt fixad.
(4 personer)
150 g skalade räkor
ca 1/2 dl majonnäs, helst Hellmann’s
3 msk fint skuren blekselleri
3 msk finskuren gräslök
rivet skal av 1/2 lime
8–12 små krustader, brukar finnas bland kexen
ev lite grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Grovhacka räkorna och blanda med majonnäs, blekselleri, gräslök och saft av lime. Så här långt kan rätten förberedas. Före servering: Fördela fyllningen i krustaderna. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över och garnera gärna med lite extra gräslök.
GETOSTSNITTAR
(4 personer)
8–12 tunna skivor surdegsbaguette
100 g getost
2 msk crème fraiche
1 msk flytande honung
20 g blåbär
2–3 msk hackade pistaschnötter
Gör så här:
Rosta brödskivorna i en torr stekpanna så de får lite färg i kanterna på båda sidor. Blanda getosten med créme fraiche och bred röran på de rostade bröden. Ringla honung över. Garnera med halverade blåbär och pistaschnötter.
Läs även: Goda snittar till högtider
SKALDJURSSOPPA
(4 personer)
2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
1/2 dl vitt vin + 1 dl till musslorna
6 dl fiskbuljong
2 dl grädde
2 små palsternackor
2 små morötter
rapsolja till stekning
1 nät blåmusslor
8 pilgrimsmusslor
8 havskräftstjärtar alt räkor
smör till stekning
Dillkräm:
1 knippa dill
1 dl rapsolja
1 äggula
1 tsk dijonsenap
salt och malen vitpeppar
ca 1 tsk vitvinsvinäger
Till garnering:
gärna ärtskott
Gör så här:
Fräs löken i smöret i en kastrull. Häll på 1/2 dl vin, fiskbuljong och grädde. Låt småkoka i ca 15 min.
Gör dillkrämen under tiden. Mixa dill och rapsolja till en grön slät smet. Sila genom finmaskig sil. Blanda äggula med senap i en bunke och tillsätt oljan droppvis under omrörning. Smaka av med salt, peppar och lite vinäger.
Skala palsternackor och morötter. Skär dem i stavar och stek dem gyllenbruna i en skvätt rapsolja i en stekpanna. Håll dem varma.
Häll 1 dl vin i en kastrull som ska rymma blåmusslorna. Sortera bort de musslor som inte stänger sig när du knackar dem på skalet. Koka upp vinet och lägg i musslorna. Låt koka under lock tills musslorna öppnar sig, 3–5 min. Sila ner spadet i soppan och smaka av med salt och peppar. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen med locket på.
Salta och peppra pilgrimsmusslor och kräftstjärtar och stek dem i en klick smör på hög värme, ca 30 sek på var sida.
Plocka musslorna ur sina skal och fördela dem, skaldjuren och grönsakerna i varma sopptallrikar. Fördela soppan över. Ringla dillkrämen över eller servera den bredvid. Garnera ev med ärtskott.
Läs även: Fyllig räksoppa med rostat grönkålsströssel
HJORTYTTERFILÉ MED LÖJROM
(4 personer)
700–800 g hjort- eller lammytterfilé
salt och nymalen svartpeppar
ca 600 g potatis av mjölig sort
smör
ca 1 dl grädde
2 stora morötter
rapsolja till stekning
1 nypa strösocker
200–300 g blomkål
20 g rucolasallad
50 g löjrom
Sås:
3/4 dl rödvin
4 dl kalvbuljong
1 dl grädde
1–2 tsk balsamvinäger
1 nypa strösocker
Till garnering:
gärna lite färsk timjan och persilja
Gör så här:
Putsa filén fri från hinnor. Salta och peppra runt om.
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med ca 50 g smör och ca 1 dl grädde. Vispa moset fluffigt med en ballongvisp.
Tärna morötterna, ca 1×1 cm, och stek dem mjuka i lite rapsolja. Krydda med 1 nypa socker, salt och peppar.
Dela blomkålen i mindre buketter och skär dem i skivor. Stek skivorna i olja så de får aningen färg på båda sidor. Håll mos och grönsaker varma.
Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek filén runt om så den får fin färg. Efterstek i 150° varm tills innertemperaturen är 57°, 12–15 min. Ta ut filén och låt den vila i ca 10 min.
Koka under tiden ur pannan med ingredienserna till såsen i 8–10 min, smaka av.
Blanda rucola och morötter. Lägg upp på varma tallrikar. Lägg på skivor av filén och garnera med blomkål och löjrom. Servera med såsen och moset toppat med lite färsk timjan och persilja.
MARÄNGBAKELSE MED VANILJGLASS
Här går det utmärkt att använda mango och bär från frysen.
(4 personer)
3 äggvitor
1 krm ättiksprit
1 dl strösocker
1 dl lemon curd
1 dl färskpressad apelsinsaft
ca 4 msk blåbär
1 dl hallon
ca 1 dl lingon
ca 100 g mango
4 msk björnbärssylt
4 dl vaniljglass
Gör så här:
Vispa äggvitor med ättiksprit och socker till ett fast skum. Klicka ut ca 10 cm stora rundlar på bakpappersklädd plåt. Spritsa eller klicka en kant runt varje rundel. Ställ in i 100° varm ugn och grädda i ca 11/2 tim.
Blanda lemon curd med apelsinsaft. Fyll marängbottnarna med bär och frukt. Fördela sylten över bären och ringla lemon curd på toppen. Avsluta med en kula vaniljglass.