Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Färsfylld aubergine

01 feb, 2015
AvFemina
Färsfylld aubergine
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Färsfylld aubergine

50 MIN

(4 personer)
300 g nöt- eller lammfärs
2 små auberginer
salt
rapsolja till stekning
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chilipulver
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl kalvbuljong
2 dl tomatjuice
1 tsk rivet citronskal
salt och peppar

Topping:
1 dl cashewnötter
50 g fetaost
2 gröna chilifrukter, delade och urkärnade
2 msk flytande honung
ev lite färska örter

Beredning: Dela auberginerna på längden. Strö rikligt med salt över snitt­ytorna. Ställ åt sidan.

Bryn färsen i lite rapsolja i en stekpanna och mosa den smulig med en gaffel. Krydda med paprika- och chilipulver. Blanda ner finhackad lök och vitlök. Fräs någon minut under omrörning. Häll på buljong och tomatjuice, låt koka i 5–8 min. Koka inte bort all vätska.

Annons

Rosta cashewnötterna i torr panna och hacka dem sedan grovt.

Klappa bort salt och vatten från auberginerna med hushållspapper. Stek dem sedan på svag till medelstark värme i ca 7 min. Gröp ur auberginerna men spara ca 1 cm ut till skalet. Finhacka aubergineköttet och blanda ner i färsen.

Smaka av färsen med citronskal, salt och peppar.

Lägg auberginehalvorna i en eldfast form och fördela färsen i skalen. Strö smulad fetaost över. Lägg en chilihalva på varje aubergine. Toppa med rostade nötter och ringla honung över. Ställ in i 200° varm ugn och tillaga i ca 20 min.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO DAVID BACK

Annons