Femina möter Karoline Jönsson – vegobloggaren bakom Det gröna skafferiet
Gör: Vegobloggare och kokboksförfattare.
Bor: På gård utanför Ystad.
Familj: Bor själv med en skock höns och två hästar.
Bästa matminne: Glödbakade potatisar, avnjutna i värmen från den öppna spisen – barndomens fredagsmys!
Tackar aldrig nej till: Skogsutflykter och hemlagad vegomat.
Dold talang: Överrörlig i lederna vilket gör att jag är ovanligt vig och därför älskar jag förstås att yoga.
Redskap du inte vill vara utan: Med lite kreativitet klarar man sig långt med små medel, men en bra stavmixer klarar jag mig inte många dagar utan.
Rödbetspaj med feta honung och timjan från boken Det Gröna Skafferiet – Drömmen om livet på landet.
En enkel paj med lyxig smak. Passar till såväl förrätt som middag mitt i veckan. Men glöm inte att servera med rikligt av rostade solroskärnor ‒ det gör hela rätten.
Ca 4 portioner
fyllning
4 normalstora färska rödbetor
200 g fetaost
2 dl gräddfil eller naturell yoghurt
1 ägg
½ msk flytande honung
½ tsk torkad timjan
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost att strö över
solroskärnor att strö över
Pajdeg:
3 ½ dl vetemjöl
150 g rumstempererat smör eller margarin
1 msk potatismjöl
1 msk vatten
Till servering:
ärtskott och rucolasallad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka rödbetorna i 20–30 minuter eller tills de har blivit mjuka. Låt dem svalna och gnid sedan av skalen. Skiva rödbetorna tunt.
2. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg med händerna eller med en elvisp. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel eller rundel. Fodra hela insidan av en pajform, cirka 23 cm i diameter eller cirka 40 × 15 cm, med degen. Skär av överhängande deg, nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen i 20 minuter.
3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
4. Smula sönder fetaosten och blanda samman med gräddfil, ägg, honung och kryddor. Fördela rödbetsskivorna över pajbottnen, täck med fetaostblandningen och toppa med den rivna osten.
5. Grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö dem över den färdiga pajen. Servera tillsammans med ärtskott och rucolasallad.