Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Femina möter Karoline Jönsson – vegobloggaren bakom Det gröna skafferiet

05 maj, 2014
AvFemina
paj med rödbeta feta honung och timjan
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina möter Karoline Jönsson – vegobloggaren bakom Det gröna skafferiet

Gör: Vegobloggare och kokboksförfattare.

Bor: På gård utanför Ystad.

Familj: Bor själv med en skock höns och två hästar.

Bästa matminne: Glödbakade potatisar, avnjutna i värmen från den öppna spisen – barndomens fredagsmys!

Tackar aldrig nej till: Skogsutflykter och hemlagad vegomat.

Dold talang: Överrörlig i lederna vilket gör att jag är ovanligt vig och därför älskar jag förstås att yoga.

Redskap du inte vill vara utan: Med lite kreativitet klarar man sig långt med små medel, men en bra stavmixer klarar jag mig inte många dagar utan.

Recept hämtat ur boken Det Gröna Skafferiet – Drömmen om livet på landet (Bonnier Fakta) 

Rödbetspaj med feta honung och timjan från boken Det Gröna Skafferiet – Drömmen om livet på landet.

Annons

En enkel paj med lyxig smak. Passar till såväl förrätt som middag mitt i veckan. Men glöm inte att servera med rikligt av rostade solroskärnor ‒ det gör hela rätten.

Ca 4 portioner
fyllning

4 normalstora färska rödbetor

200 g fetaost

2 dl gräddfil eller naturell yoghurt

1 ägg

½ msk flytande honung

½ tsk torkad timjan

½ tsk grovmalen svartpeppar

2 dl riven ost att strö över

solroskärnor att strö över

Pajdeg:

3 ½ dl vetemjöl

150 g rumstempererat smör eller margarin

1 msk potatismjöl

1 msk vatten

Till servering:

ärtskott och rucolasallad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka rödbetorna i 20–30 minuter eller tills de har blivit mjuka. Låt dem svalna och gnid sedan av skalen. Skiva rödbetorna tunt.

2. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg med händerna eller med en elvisp. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel eller rundel. Fodra hela insidan av en pajform, cirka 23 cm i diameter eller cirka 40 × 15 cm, med degen. Skär av överhängande deg, nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen i 20 minuter.

Annons

3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

4. Smula sönder fetaosten och blanda samman med gräddfil, ägg, honung och kryddor. Fördela rödbetsskivorna över pajbottnen, täck med fetaostblandningen och toppa med den rivna osten.

5. Grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö dem över den färdiga pajen. Servera tillsammans med ärtskott och rucolasallad.

Annons