Femina möter Sonja som driver bloggen Dagmars kitchen.
Bor? Göteborg.
Driver matbloggen: dagmarskitchen.se.
Finns alltid i min kyl: Ägg, citroner, parmesanost, ingefära och en massa grönsaker.
Bästa matminne? De bästa matminnena är nästan alltid förknippade med någon härlig miljö eller annat ”minnesvärt”.
Ett tidigt matminne som jag aldrig glömmer är när jag var 6-7 år och vi hade fiskat strömming med morfar och sedan grillade dem i trädgården på kvällen och åt tillsammans med potatismos. Kan inte minnas att någon fisk någonsin smakat så gott. Och detta är alltså 35 år sedan…
Redskap du inte vill vara utan? Min mandolin och min gjutjärnspanna används i princip varje dag, så dem skulle jag inte vilja vara utan.
Jordärtskockssoppa med musslor
(4 personer)
600 g jordärtskockor
1 gul lök
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör + 1 msk olivolja
musselspad från koket, se recept nedan
5 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1 msk balsamvinäger
havssalt och vitpeppar
Till servering:
musslor, se recept nedan
färsk timjan
Beredning:
Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. För att undvika att de blir bruna kan du lägga dem i vatten med lite citronjuice eller vinäger. Skala och hacka lök, purjolök och vitlök. Fräs jordätskockorna och löksorterna i smör/olivolja i en rymlig kastrull 5-7 min utan att det tar färg. Tillsätt musselspad, grönsaksbuljong och vin och låt koka under lock i 10 min.
Tillsätt grädde och koka i ytterligare 5 min. Mixa soppan och smaka av med balsamvinäger, salt och vitpeppar.
Servera med musslor och färsk timjan
Ångkokta blåmusslor
(4 personer)
1 kg blåmusslor
4 dl vatten
Beredning: Skrubba och skölj musslorna väl och dra försiktigt bort “skägget” som sticker ut mellan skalen. Släng alla musslor som är trasiga eller som inte sluter sig när du knackar dem försiktigt i diskbänken. Koka upp vattnet och lägg i musslorna. Koka ca 5 min under lock, tills musslorna har öppnat sig. Häll av och spara kokvattnet. Släng musslor som inte öppnat sig. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen tills vidare.