Femina möter… tjejerna som driver bloggen Våra Oköttsliga lustar
Gör:
A: Matbloggare, receptmakare på bloggen Våra oköttsliga lustar
E: Matbloggare, fotograf på Våra oköttsliga lustar
Bor?
A: På landet
E: I stan
Familj?
A: Eveline!
E: Amanda!
Bästa matminne?
A: Jag måste nog ändå säga alldeles nyss, när vi var på restaurang Hvita Hjorten, där vi först fick en guidad tur i trädgården och sedan fick in ett stort fat fullt med hemodlade grönsaker och tillbehör. Det var så himla enkelt, så fantastiskt genialt och så gott.
E: Ja! Hvita Hjorten på Läckö var underbart. Grymma råvaror och engagerade människor!
Tackar aldrig nej till?
A: Mat, överlag. Så länge den inte innehåller djur.
E: Efterrätt!
Middag hemma eller på krogen?
A: Oftast blir man gladare om man stannar hemma, det brukar vara godare mat där, men ibland blir man ju överraskad..
E: Om det är jag som får välja restaurang så kan jag tycka att det är fint att gå någonstans för att bli serverad, jag har ju några säkra kort som jag vet levererar. Men överlag är det vegetariska utbudet fortfarande långt under all kritik på de flesta restauranger. Och sen är det ju så roligt att laga mat också, så därför stannar vi oftast hemma.
Nästa mattrend?
A: Hoppas vi slipper lchf i alla fall. Det är en extremt tråkig trend.
E: Mer närproducerat! Jag hoppas och tror att folk kommer återupptäcka rotfrukten. Kålrot, rödbeta, kålrabbi! Det finns så mycket mer än bara potatis och rotfrukter är galet mångsidiga!
Dold talang?
A: Jag kan recitera en ansenlig mängd Povel Ramel-sånger. Eveline kan alla andra sånger, så där är vi ganska kompletta.
E: Jag kan alla repliker ur filmen En vampyrs bekännelse utantill. Typiskt bra grej att ha på cv:t!
Redskap ni inte vill vara utan?
A: Vassa knivar.
E: Mixerstav. Mina favoriter pesto och hummus blir väldigt besvärliga utan en sådan.
Missa inte att följa Våra Oköttsliga lustar på:
Instagram @okottslig
Facebook facebook.com/Våra-oköttsliga-lustar
Couscous med fruktig plommongryta och ugnsbakad aubergine
4 personer
Fräs 2 tsk vardera av kanel, koriander och spiskummin tillsammans med 50 gram valnötter och 3 hackade tomater i lite olja i någon minut. Tillsätt 100 gram hackade dadlar, 75 gram hackade aprikoser och tre hackade plommon (eller annan frukt) tillsammans med 1 deciliter grönsaksbuljong och någon matsked persilja. Låt det hela puttra en stund.
Under tiden, skiva två auberginer, pensla med olja och grilla i ugnen på 200 graders värme tills de blivit gyllene. Koka upp 3 dl vatten och slå över 3 dl couscous med lite olja och salt.
Lägg upp alltsammans på ett stort fat, strö över mynta och ringla över lite olivolja. Ät och njut!
Foto Amanda Hellberg.