Festligt till helgen
PÄRON- OCH VALNÖTSSALLAD
(4 personer)
1 dl valnötter
50 g rotselleri
1 päron
1 msk citronsaft
1–2 endiver
2 msk hackad persilja
4 skivor ljust surdegsbröd
olivolja
Dressing:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
1 dl rapsolja
1 dl gräddfil
Beredning: Börja med dressingen. Rör äggula med senap, salta och peppra. Tillsätt oljan droppvis under ständig omrörning. Blanda ner gräddfilen, smaka av. Grovhacka valnötterna och rosta dem i torr stekpanna tills de börjar få färg. Skär rotsellerin i tändsticksstora strimlor. Skär päronet i tunna klyftor och pressa lite citronsaft över. Skär endiverna i skivor, ca 5 mm, och spara ev några hela blad till garneringen. Blanda rotselleri, päron, endiver och persilja med dressing till önskad konsistens. Lägg upp på tallrikar och toppa med valnötterna och grovmalen svartpeppar. Rosta brödskivorna och ringla lite olivolja över. Ringla ev överbliven dressing över salladen.
PAPPARDELLE PUTTANESCA
Glädjeflickans (puttanesca på italienska) pasta finns det många recept på. Det här är ett av de absolut bästa.
(4 personer)
ca 400 g pappardelle eller annan lång pasta
ca 10 svarta oliver
2 msk kapris
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 röd chilifrukt, delad och urkärnad
6 rullade sardellfiléer
2 msk olivolja
1 msk torkad oregano
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
salt och peppar
Till garnering:
svarta oliver
stor kapris
rivet citronskal
färsk basilika
parmesanost
Beredning: Hacka oliver, kapris, vitlök, lök och chili. Blanda och mosa ner sardellerna i röran. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och låt det finhackade puttra några min på svag värme under omrörning. Tillsätt oregano, krossade tomater och tomatpuré. Låt koka i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan enligt paketets anvisningar. Blanda avrunnen pasta med såsen. Garnera med oliver, kapris, citronskal, några blad basilika och lite hyvlad parmesanost. Ta några varv med svartpepparkvarnen över.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE