Fikonpaj med marängtäcke
Hittar du inga
fina fikon så ta någon
annan god frukt, till exempel urkärnade nektariner
eller persikor.
FIKONPAJ
(6 personer)
125 g osaltat smör, rumsvamt
1/4 dl florsocker (75 g)
1 liten nypa salt
ca 4 dl vetemjöl (250 g)
1 ägg
FYLLNING:
50 g mjukt smör
1 dl mandelmjöl
1/2 dl strösocker
1 ägg
rivet skal av 1 apelsin, gärna ekologisk
6–7 färska fikon
50 g osaltade pistaschmandlar
MARÄNGTOPP:
2 äggvitor
ca 11/2 dl florsocker
1 nypa salt
BEREDNING:
1. Kör smöret krämigt i mixer alt rör det fluffigt för hand. Tillsätt florsocker, salt och mjöl och blanda till en smulig massa. Rör ner ägget och arbeta snabbt samman till en deg. Lägg in i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 min.
2. Värm ugnen till 180°.
3. Kavla ut degen på mjölat bakbord
så att den blir lite större än pajformen. Använd en form som mäter 10×25 cm alt en rund med ca 20 cm i Ø.
4. Klä den smorda formen med paj degen. Skär bort deg som hänger över kanterna. Ställ in i kylen.
5. Gör fyllningen. Vispa smör med mandelmjöl, socker och ägg. Tillsätt rivet apelsinskal. Halvera fikonen och hacka pistaschmandlarna.
6. Häll fyllningen i pajskalet och fördela fikonen över. Toppa med de hackade mandlarna.
7. Ställ in pajen i den varma ugnen och grädda tills pajbottnen är spröd och
har fin färg, 20–25 min. Ta ut och låt svalna.
8. Höj ugnsvärmen till 250° och sätt på grillelementet.
9. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Strö över en nypa salt och vispa tills massan är blank och fin. Häll marängen i en sprits och spritsa ut små toppar över pajen. Ställ in i den heta ugnen och låt maräng topparna
få fin färg, 6–8 min. Passa noga,
marängen ska inte bli bränd, bara gyllene på utsidan men fortfaran de mjuk och len på insidan. Servera!
AV TIMM VLADIMIR OCH MARIE MELCHIOR
FOTO BETINA HASTOFT
Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nr 07/2017