Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Forskare: Därför tycker många att koriander smakar illa

02 apr, 2017
AvMarkus Thunberg
FotografTT
kvinna burrito koriander
Vissa hatar den lilla gröna örtväxten som är vanlig i indisk mat – ja, i all sorts mat faktiskt. Är du en av alla som känner att koriander förstör en vanligtvis god rätt har forskare en förklaring.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så matchar du rosévin med matBrand logo
Så matchar du rosévin med mat

Mellan 4 och 14 procent av oss upplever att koriander ger maten en smak som påminner om tvål, något bubbligt kemiskt, skriver Huffington Post. Men lugn, det är inte ditt fel att du måste säga saker som ”Nej, inte indiskt. Kan vi inte äta nåt annat?”.

– Hur smaken av koriander upplevs har väldigt mycket att göra med vilka gener man har, säger Hank Green på SciShow.

Den gen som förenar alla koriander-hatare kallas OR6A2 och är den gen som gör att man har lättare att uppfatta lukten av aldehyder – något som finns i både tvål och koriander.

Annons

Om du inte gillar koriander är det alltså dina föräldrars fel.

Se mer om detta i videon:

Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafe.se.

Annons