23 dec, 2011
Fruktkaka
AvLotta Hansson
Annons
Av Jan-Erik Hagbohm
(ca 10 skivor)
100 g torkade fikon
100 g torkade aprikoser
50 g russin
1 dl mörk rom
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl (240 g)
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin
rivet skal av 1 citron
Beredning:
Hacka de torkade frukterna, ca 5×5 mm. Lägg över i en skål tillsammans med russinen och häll på rom. Låt stå över natt. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, apelsin- och citronskal. Rör ner mjölblandningen i äggvispet och vänd till sist ner frukterna. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i nedre delen av 175° varm ugn i ca 1 tim, pröva med sticka. Låt svalna. Droppa gärna lite extra rom över kakan 15 min före serveringen.
Annons