Ge nytt liv till snapsen på julbordet – blanda den i en drink
Bakom snapsdrinkarna står bartendern Hampus Thunholm, som för andra året i rad nyss utnämndes till Årets Bartender i Bartenders’ Choice Awards – barbranschens största utmärkelse i Norden.
Holiday Negroni bjuder på klassiska julkryddor som stjärnanis, kanel och nejlika, Mulled Åhus Apple baseras på varm äppelmust och kryddsmör(!), och Carrot & Ginger är en uppfriskande drink med morot och ingefära.
Hur gott? Så här gör du:
Holiday Negroni
Ingredienser:
30 ml Åhus “spiced” Akvavit (500 ml som fått stå och dra med en stjärnanis, två kanelstänger, 15 nejlikor och en halv muskotnöt i tre till fem dagar beroende på önskad intensitet).
20 ml röd söt vermouth
20 ml italiensk bitter aperitivo
Vid servering:
Allt hälls i ett rocksglas på kub-is och garneras med en nejlika-dekorerad apelsinskiva.
Mulled Åhus Apple
Ingredienser:
500 ml äppelmust av god kvalitet
1 kanelstång
2 nejlikor
Ett par citronzestar
Ett par apelsinzestar
Låt dra cirka en halv dag i en burk med försegling i svalt utrymme.
Kryddsmör:
Mal lika delar av lite kryddpeppar, kanel & nejlika.
Vispa ner kryddblandning efter smak med ett par skedar smör, tillsätt några droppar ättika.
Vid servering:
Tillsätt 4 cl Åhus Akvavit i ett värmetåligt glas tillsammans med 10-12 cl must som du låtit sjuda. Servera med en sked kryddsmör vid sidan om som rörs i efter smak.
Carrot & Ginger
Morotsmix:
500 ml färsk morotsjuice
50 ml färsk ingefärsjuice
75 gram strösocker
3 gram citronsyra
Vispa om tills allt är upplöst, förvara kallt.
Vid servering:
Skaka 40 ml Åhus Akvavit med 50 ml morotsmix. Sila upp i ett highball- eller collinsglas med en kub is och toppa med sodavatten. Garnera med kanderad ingefära.
Hampus Thunholm är i övrigt mest känd för att ha varit med och drivit stjärnkrogen Fäviken och cocktailbaren Svartklubben i Åre. Numera är han kreativt ansvarig på barerna Berns, Tiao, L’avventura och Spesso i Stockholm.
Foto: Åhus Akvavit
LÄS MER: