Glutenfritt till fikat: äpplen med fikon & nötter
Feminas egna matbloggar Diadonna har tidigare delat med sig av sitt underbara recept med äpplen och fikon i fokus. Nu när helgen är på intåg passar det utmärkt att baka en liten kaka med höstens egna ingredienser i fokus. Glutenfritt dessutom!
Recept för 4 personer:
4 röda äpplen, fasta
ca 25 g smör
1–2 msk flytande honung
TOPPING:
75 g valnötter
2–3 msk råsocker
1 tsk nystött eller malen kardemumma
2 färska fikon, skivade
RÅKRÄM:
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Skala äpplena och dela på mitten. Skär bort kärnhusen. Skär tunna snitt i äpplena utan att skära rakt igenom. Lägg äppelhalvorna med den hela snittsidan ner i en bakplåtspappers–klädd ugnsfast form. Toppa varje äpple med 1 klick smör.
3. Ställ in i den varma ugnen och baka i ca 30 min.
4. Hacka under tiden nötterna. Blanda hacket med råsocker och kardemumma.
5. Ta ut de färdigbakade äpplena ur ugnen och pensla med smöret som smält i formen. Strö nötblandningen runt om. Toppa med skivade fikon. Ställ in i ugnen igen och grädda i ca 10 min.
6. Vispa under tiden grädden. Vispa äggulor med socker och vaniljsocker i en annan skål. Vispa ner ägguleblandningen i grädden till en kräm.
7. Ringla lite honung över äpplena och servera tillsammans med råkrämen.
Burkar med färdigmalen kardemumma är praktiskt men nymortlade hela kardemummakärnor smakar så klart mer och godare. Absolut värt den lilla mödan.