Chefredaktören: Här är de 4 godaste vinerna runt 100 kronor
1. Spännande rött vin
Bianchi Montepulciano d’Abruzzo
Umani Ronchi, 2021
Italien, Abruzzerna
Nr: 7126
Pris: 81:-
Amen wow. Vilken häftig doft. Det kommer lite tobak direkt. Den där tobaksdoften när den bara är en hint som jag älskar i röda viner. Detta är ett perfekt husvin. Det kräver väldigt lite av plånboken. Är både drick- och matvänligt. Jag rekommenderar att servera det lite kylt, runt 16 grader. Det passar toppen till ljust kött, vegetariskt och inte minst pasta såklart.
2. Som vitt vin ska vara
Leth Riesling Selection, 2021
Österrike, Niederösterreich
Nr: 2581
Pris: 101:-
Viner från producenten Leth har funnits ett bra tag och tillhör några av mina ständiga favoriter. Detta relativt nya, som lanserades i september 2022, är ett helt ekologiskt vin. Jag kan bara säga att jag har fått ännu en favorit från denna pålitliga producent. Doften är koncentrerad och alldeles ljuvlig. Smaken är allt jag vill ha i en riesling. Pigg syra som pickar gommen, lång fin eftersmak med lite pepprighet och mycket frukt. Bara att njuta.
3. Vänligt och varmt rödvin
Parajes del Valle
Monastrell, 2021
Spanien, Jumilla
Nr: 2532
Pris: 101:-
Mjukt skulle jag beskriva detta vin som. Sammetslent, med både färska örter och frukt. Producenten befinner sig i Jumilla i sydöstra Spanien, här är det varmt och torrt. Viner härifrån har lärt sig att klara svåra tider, beskriver man det själv som. Det låter både poetiskt och starkt. Det finns många plus att dela ut. Flaskan, etiketten och självklart att det är ekologiskt – man jobbar i samklang med vår jord. Serveras kylt, 14–16°C, och ät kallskuret, eller varför inte stekt fisk till.
4. Bubbel till budgetpris
Pierre Olivier
Blanc de Blancs Prestige Brut
Frankrike
Nr: 77141
Pris: 101:-
Detta är ett angenämt vin på alla sätt. Doften är frisk med en hint av både bröd och frisk frukt. Det är ett bubbel från Frankrike tillverkat enligt tankmetoden, charmat eller cuve close. Volymmässigt är detta den vanligaste metoden att göra mousserande vin. Det innebär att vinet jäser i en trycktank, och inte på flaska i nära kontakt med jästen som champagnen gör. Denna metod ger lätta, friska och fruktiga viner. Och det är ju gott.