Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Goda vegetariska snittar till sommarfesten!

01 jun, 2018
AvHanna Carlsson
Ska du servera snittar före middagen men har svårt att hitta växtbaserade alternativ? Här tipsar vi om flera goda vegetariska snittar som är enkla att göra hemma i köket.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Till sommarens fester och middagar kan det sitta fint med goda snittar och varför inte prova en vegetarisk variant? Visst låter det gott med zucchinirullar eller tomat-spett som hämtat inspiration från kanderade äpplen?

1. Champinjonhattar

Du behöver:

16 champinjoner

50 g rumsvarmt smör eller mjölkfritt margarin

1 dl olivolja

2.5 dl panko, ströbröd

2 dl riven parmesanost eller vegansk ost

2 rivna vitlöksklyftor

3 msk finhackad persilja

salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Ta bort foten på svampen och vänd sedan hattarna med hålet uppåt på en ugnsform. Blanda ihop resterande ingredienser och fördela blandningen i hålen på svamparna. Gratinera mitt i ugnen tills svamp och fyllning fått fin färg, ca 15 min.

Champinjonhattar. Foto: IBL

2. Quesadilla på hönökaka med cheddar, majs och lök

Quesadilla Foto: Pågen

Du behöver:

Annons

2 Hönökaka

3 salladslökar eller ½ rödlök

1 dl majs

150 g riven cheddarost eller vegansk cheddarost

Smör eller olivolja till stekning.

Gör så här:

Lägg ut en av Hönökakorna med den bulliga sidan uppåt. Strimla salladslökarna/skala och hacka rödlöken fint. Blanda samman lök, majs och ost. Fördela över Hönökakan. Toppa med den andra Hönökakan, vänd med den bulliga sidan nedåt. Skär sedan på hälften. Hetta upp ett mackjärn eller en stekpanna med smör eller olivolja. Grilla, eller stek sedan Hönökakan på medelvärme på båda sidor. Upprepa med den andra delen. Skär de nystekta Hönökakorna i mindre tårtbitar – servera!

3. Kikärtshummus med pitabröd

Här hittar du ett recept på Hummus

Låt gästerna dippa på festen! Foto: IBL

4. Svamp på spett

Du behöver:

Annons

Svamp

Vitlök

Persilja

Olja

Gör så här:

Rensa och rengör svamparna. Trä på svamparna på blötlagda spett. Hacka vitlök och persilja. Pensla svamparna med olja och gnugga sedan in vitlök och persilja på svamparna. Grilla spetten några minuter och servera dem sedan direkt.

Det gäller att hålla koll så man inte grillar svamparna för länge. Foto: IBL

5. Zucchinirullar

Du behöver:

1 Zucchini

1 burk crème fraiche

1 citron, skalet (ev mer)

Gör så här:

Blanda crème fraiche och finrivet citronskal. Låt crèmen stå till sig ett tag. Skär zucchini i tunna skivor. Bred ut crèmen på zucchiniskivorna, rulla ihop och låt stå i kylskåpet tills det är dags för servering.

Annons
Enkelt och väldigt gott! Foto: IBL

6. Crostini med tomat

Du behöver:

4 skivor lantbröd

1 vitlöksklyfta

1/2 dl olivolja

4 tomater, gula och röda

1/2 kruka basilika

salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 275°. Dela brödskivorna i trekanter. Rosta dem 3-4 minuter i mitten av ugnen. Gnid in ovansidan av brödet med vitlök. Brödet fungerar som rivjärn. Dela tomaterna längs ”midjan”. Gröp ur kärnorna med en liten sked. Hacka tomatköttet och persiljan. Blanda tomathack, persilja och salt. Fördela blandningen på brödet. Ringla olivoljan över.

Annons
Knapriga och väldigt goda. Foto: IBL

7. Snittar med grönkål och fetaoströra

Recept hittar du hos vår systertidning Elle Mat&Vin.

Snittar med grönkål och fetaoströra. Foto: Pågen

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs även: Här är Systembolagets mest populära bubbel!

Annons