Goda vegetariska snittar till sommarfesten!
Till sommarens fester och middagar kan det sitta fint med goda snittar och varför inte prova en vegetarisk variant? Visst låter det gott med zucchinirullar eller tomat-spett som hämtat inspiration från kanderade äpplen?
1. Champinjonhattar
Du behöver:
16 champinjoner
50 g rumsvarmt smör eller mjölkfritt margarin
1 dl olivolja
2.5 dl panko, ströbröd
2 dl riven parmesanost eller vegansk ost
2 rivna vitlöksklyftor
3 msk finhackad persilja
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Ta bort foten på svampen och vänd sedan hattarna med hålet uppåt på en ugnsform. Blanda ihop resterande ingredienser och fördela blandningen i hålen på svamparna. Gratinera mitt i ugnen tills svamp och fyllning fått fin färg, ca 15 min.
2. Quesadilla på hönökaka med cheddar, majs och lök
Du behöver:
2 Hönökaka
3 salladslökar eller ½ rödlök
1 dl majs
150 g riven cheddarost eller vegansk cheddarost
Smör eller olivolja till stekning.
Gör så här:
Lägg ut en av Hönökakorna med den bulliga sidan uppåt. Strimla salladslökarna/skala och hacka rödlöken fint. Blanda samman lök, majs och ost. Fördela över Hönökakan. Toppa med den andra Hönökakan, vänd med den bulliga sidan nedåt. Skär sedan på hälften. Hetta upp ett mackjärn eller en stekpanna med smör eller olivolja. Grilla, eller stek sedan Hönökakan på medelvärme på båda sidor. Upprepa med den andra delen. Skär de nystekta Hönökakorna i mindre tårtbitar – servera!
3. Kikärtshummus med pitabröd
Här hittar du ett recept på Hummus
4. Svamp på spett
Du behöver:
Svamp
Vitlök
Persilja
Olja
Gör så här:
Rensa och rengör svamparna. Trä på svamparna på blötlagda spett. Hacka vitlök och persilja. Pensla svamparna med olja och gnugga sedan in vitlök och persilja på svamparna. Grilla spetten några minuter och servera dem sedan direkt.
5. Zucchinirullar
Du behöver:
1 Zucchini
1 burk crème fraiche
1 citron, skalet (ev mer)
Gör så här:
Blanda crème fraiche och finrivet citronskal. Låt crèmen stå till sig ett tag. Skär zucchini i tunna skivor. Bred ut crèmen på zucchiniskivorna, rulla ihop och låt stå i kylskåpet tills det är dags för servering.
6. Crostini med tomat
Du behöver:
4 skivor lantbröd
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
4 tomater, gula och röda
1/2 kruka basilika
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 275°. Dela brödskivorna i trekanter. Rosta dem 3-4 minuter i mitten av ugnen. Gnid in ovansidan av brödet med vitlök. Brödet fungerar som rivjärn. Dela tomaterna längs ”midjan”. Gröp ur kärnorna med en liten sked. Hacka tomatköttet och persiljan. Blanda tomathack, persilja och salt. Fördela blandningen på brödet. Ringla olivoljan över.
7. Snittar med grönkål och fetaoströra
Recept hittar du hos vår systertidning Elle Mat&Vin.
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.