4 goda viner till grillad mat – experten tipsar
Matig italienare: Soave Brognoligo Organic 2021
Italien, Nr 2400201, 129 kronor
Vi befinner oss i Veneto i norra Italien, druvan garganega är vanlig i just regionen Soave. Här får vi ett riktigt matvin, med mycket smak och en skön rundhet. En del av vinet har jäst på franska ekfat, det känns i både smak och doft. Är du en inbiten chardonnayälskare så har du ett finfint nytt alternativ här. Nyhet i fasta sortimentet sen 1 juni är bra tajmat för grillsäsongen. Ös på med grönsaker på grillen, men vinet klarar absolut att du lägger till grillat kött, fisk eller skaldjur.
Varm portugis: Pica-Pica Quinta de Lemos, 2015
Portugal, Dão, Nr 20049, 179 kronor
En härligt fyllig doft med inslag av både tobak och läder får du i denna fina portugis. Det är en blandning av de portugisiska druvorna alfrocheiro, touriga nacional och tinta roriz, och det som är så kul med viner från Portugal är att du hittar druvkompisar som bara finns här. Som doften utlovar får du ett smakrikt vin, med stort hjärta och vänlighet. Jag marinerar lamm eller nöt, lägger det på grillen och drömmer mig bort till bergen i Portugals äldsta vinregion Dao.
Fräsch fransos: Jérôme Arnoux Tradition, 2020
Frankrike, Jura, Nr 52533, 199 kronor
Ett delikat och lätt vin med stor fräschör, fin frukt och glad syra. Gilla på allt. Rolig druvblandning där pinot noir spelar huvudnumret vilket bidrar till vinets lätthet. Andra druvkompisar är 30% trousseau och 10% poulsard, där den sistnämnda är en rätt ovanlig druva från Frankrike. Kanske är det den som gör det så extra piggt. På min grill ser jag mycket grönsaker och kanske kalv eller kyckling till.
Gammal goding: La Vecchia Via 2004
Italien, Piemonte, Asti, Nr 59891, 99 kronor
Ett vin med eldighet och otroligt fina mogna bär med koncentrerad smak. Häftigt, nästan obegripligt, att ett nästan 20 år gammalt vin finns att köpa till detta pris. Druvan är folkets druva, 100% barbera, det är ett mittemellanvin, friskt och smakrikt, varken lätt eller tungt. Otroligt svårt att inte förföras direkt. Tänk Italien på grillen, marinera kalv eller fläsk i örter. Toppa med kallskuret, en pastasallad och en massa ost i den så är du hemma. Fyndet hittar du i beställningssortimentet.