Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Gör egna savoydolmar

25 okt, 2013
AvFemina
savoydolmar på vit tallrik
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
savoydolmar på vit tallrik

(4 personer)
1 huvud savoykål

200 g blandfärs

smör till stekning

salt och peppar

1 vitlöksklyfta

2 dl kallt kokt ris

1 tsk dijonsenap

2 dl hönsbuljong

1/2 dl vitt vin

2 dl grädde

ca 6 salviablad

100 g färska champinjoner, ­klyftade

saft av 1/2 citron

ca 1 tsk maizena
Till garnering:

några färska salviablad och lite rivet citronskal
Beredning: Ta bort dåliga blad och skär bort mittstocken med en spetsig kniv. Koka kålhuvudet i lättsaltat vatten i 4–5 min. Låt rinna av och svalna. Plocka bladen, ett i taget, genom att plocka från botten och uppåt. Det behövs 12 fina blad.

Fräs färsen smulig i lite smör i en stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt finhackad vitlök, riset och senapen. Låt svalna. Lägg ut kålbladen och fördela färsblandningen i mitten. Vik ihop till paket.

Stek paketen i lite smör i en stekpanna (som det finns lock till). Tillsätt buljong, vin och grädde när kålen börjar få färg. Lägg ner salvia, svamp och citronsaft. Lägg på locket och efterstek i 200° varm ugn i 30 min.

Häll över buljongen i en tjockbottnad kastrull och koka tills hälften återstår. Red såsen med maizena utrört i lite kallt vatten. Garnera med salviablad och lite rivet citronskal.

Annons