Gör egna savoydolmar
(4 personer)
1 huvud savoykål
200 g blandfärs
smör till stekning
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
2 dl kallt kokt ris
1 tsk dijonsenap
2 dl hönsbuljong
1/2 dl vitt vin
2 dl grädde
ca 6 salviablad
100 g färska champinjoner, klyftade
saft av 1/2 citron
ca 1 tsk maizena
Till garnering:
några färska salviablad och lite rivet citronskal
Beredning: Ta bort dåliga blad och skär bort mittstocken med en spetsig kniv. Koka kålhuvudet i lättsaltat vatten i 4–5 min. Låt rinna av och svalna. Plocka bladen, ett i taget, genom att plocka från botten och uppåt. Det behövs 12 fina blad.
Fräs färsen smulig i lite smör i en stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt finhackad vitlök, riset och senapen. Låt svalna. Lägg ut kålbladen och fördela färsblandningen i mitten. Vik ihop till paket.
Stek paketen i lite smör i en stekpanna (som det finns lock till). Tillsätt buljong, vin och grädde när kålen börjar få färg. Lägg ner salvia, svamp och citronsaft. Lägg på locket och efterstek i 200° varm ugn i 30 min.
Häll över buljongen i en tjockbottnad kastrull och koka tills hälften återstår. Red såsen med maizena utrört i lite kallt vatten. Garnera med salviablad och lite rivet citronskal.