Griljerad julskinka
Av Jan-Erik Hagbohm
2–3 kg julskinka
1 gul lök, klyftad
1 morot, i bitar
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
Griljering:
2 msk dijonsenap
2 msk senap, helst Västervikssenap
2 äggulor
rivet skal av ½ citron eller apelsin
2 tsk maizena, majsstärkelse
malen svartpeppar
2 dl ströbröd
Beredning:
Lägg skinkan i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker. Låt koka upp hastigt, häll bort vattnet och skölj av skinkan. Lägg tillbaka skinkan i kastrullen och fyll på med nytt vatten. Låt koka upp och skumma väl. Lägg ner lök, morot och kryddor. Stick in en stektermometer i skinkans tjockaste del. Låt koka sakta under lock tills innertemperaturen visar 70°. Låt skinkan stå svalt och svalna i sitt spad till nästa dag. (Spar ev spadet till grönkålen och dopp i grytan.) Dra svålen av skinkan. Blanda senap, äggulor, citronskal och maizena. Peppra. Pensla skinkan med blandningen och toppa med ströbrödet. Ställ in skinkan i 175° varm ugn tills den har fin färg. Låt svalna och förvara i kylen. Skär upp i tunna skivor och servera med senap och grönkål.