Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips till höstmiddagen Spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Bästa kriminalserierna Presenttips till fars dag 2024

Griljerad julskinka

23 dec, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Jan-Erik Hagbohm

2–3 kg julskinka

1 gul lök, klyftad

1 morot, i bitar

3 lagerblad

10 kryddpepparkorn

Griljering:
2 msk dijonsenap

2 msk senap, helst Västervikssenap

2 äggulor

rivet skal av ½ citron eller apelsin

2 tsk maizena, majsstärkelse

malen svartpeppar

2 dl ströbröd

Beredning:

Lägg skinkan i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker. Låt koka upp hastigt, häll bort vattnet och skölj av skinkan. Lägg tillbaka skinkan i kastrullen och fyll på med nytt vatten. Låt koka upp och skumma väl. Lägg ner lök, morot och kryddor. Stick in en stektermometer i skinkans tjockaste del. Låt koka sakta under lock tills innertemperaturen visar 70°. Låt skinkan stå svalt och svalna i sitt spad till nästa dag. (Spar ev spadet till grönkålen och dopp i grytan.) Dra svålen av skinkan. Blanda senap, äggulor, citronskal och maizena. Peppra. Pensla skinkan med blandningen och toppa med ströbrödet. Ställ in skinkan i 175° varm ugn tills den har fin färg. Låt svalna och förvara i kylen. Skär upp i tunna skivor och servera med senap och grönkål.

Annons