Grönkålspaj med valnötter
PAJ
(4 personer)
Deg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1–2 msk vatten
Fyllning:
300 g grönkål
3 rödlökar
smör eller matolja
salt och peppar
2 dl riven lagrad cheddarost
3 ägg
3 dl grädde
1 dl grovhackade valnötter
Beredning: Skär smöret i bitar, tillsätt mjöl och vatten. Hacka snabbt samman till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm diam. Låt vila kallt i ca 30 min. Ställ in i 200° varm ugn och förgrädda i ca 10 min.
Repa och grovhacka kålen. Lägg ner i kokande lättsaltat vatten och koka ett par min. Ta upp och låt rinna av. Skala och skiva rödlöken. Fräs lök och kål mjukt i lite smör eller olja utan att bryna, salta och peppra. Fördela blandningen i pajskalet, strö över osten. Vispa ägg och grädde och häll det i pajskalet. Fördela valnötterna över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills äggstanningen har stannat och pajen har fin färg.
INSPIRERAD? RECEPT PÅ GRÖNKÅL HITTAR DU PÅ:
Grönkålschips
Dunderkål
Gräddstuvad grönkål med fetaost
Grönkålstabbouleh
En grön drink med grönkål
Grönkålspesto
Grönkål med ugnsbakad lax och solrospesto