Grönkålssoppa
Av Jan-Erik Hagbohm
Foto Tine-Guth Linse
(4 personer)
4–5 potatisar
5–6 vitlöksklyftor
2–3 msk olivolja
5 dl finstrimlad grönkål
2 dl finhackad persilja
8 dl hönsbuljong
3 dl grädde
1 kvist timjan
salt och peppar
Topping:
4 skivor bacon i bitar
¼ syrligt äpple i mindre bitar
2 msk hackad persilja
nymalen svartpeppar
Beredning:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull, fräs potatis och vitlök under omrörning i oljan utan att bryna, ca 5 min. Tillsätt grönkålen och låt puttra i ytterligare några min. Tillsätt persilja, buljong, grädde och timjan. Låt koka i 10 min. Plocka upp timjankvisten och låt soppan koka i ytterligare 10 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Knaperstek baconet i het panna. Blanda med äppelbitar, persilja och svartpeppar. Fördela soppan i tallrikar och toppa med baconblandningen.