Grönt är skönt
Med den andra kokboken ANNONS Green Kitchen Travels (kommer på svenska i mars 2015) – och en nystartad YouTube-kanal – verkar det inte finnas några gränser för deras idéer och framgångar.
Här får du tips på hur du börjar leva bättre och ett läckert recept på pizza med blomskålsbotten.
Vilka är grunderna för en hälsosam diet?
Det allra viktigaste är att våga variera sin mat. Att vara öppen för att testa nya saker och inte låsa sig vid en sorts mat. Många letar efter en magisk lösning, men ofta är en gnutta sunt förnuft och mycket grönsaker lösningen på det mesta.
Några bra matlagningstricks ni kan dela med er av?
Inget trick direkt men utgå från råvaror som är i säsong. Det är mycket billigare och sundare att köpa än importerade grönsaker. Under höst- och vintermånaderna är det kanon att göra grytor och frysa in.
Vilka ingredienser är ni mest exalterade över just nu?
Eftersom vi utgår från säsong är pumpa populärt i vårt kök just nu. Vi använder den i soppor, grytor, efterrätter, ja till och med i pannkakor. De flesta tycker att det jobbigaste med pumpa är att gröpa ur köttet men ett bra tips är att rosta den hel i ugnen vilket gör den mjuk och lätt att hantera. Tid och temperatur varierar beroende på vilken sorts pumpa du använder.
Vad händer nu och inom den närmaste framtiden?
Vi blev nyligen föräldrar till vårt andra barn och åker snart i väg på en lång resa som tar oss både till Nya Zeeland och Australien. Vi kommer att jobba lite, men mest ser vi fram emot tid tillsammans som en familj.
HÄRLIGT GRÖN PIZZA PÅ BLOMSKÅLSBOTTEN
Botten:
1 blomkålshuvud delat i mindre buketter
6 msk mandelmjöl
1 msk torkad oregano
havssalt och nymalen svartpeppar
3 ekologiska ägg, vispade
Fyllning:
1 zucchini, hyvlad med potatisskalare
2 nävar färsk spenat eller annan bladgrönsaker
pecorino, riven med en potatisskalare
tomatsås, se recept här nedan
basilika- och citronsås, se recept här nedan
Beredning: Sätt ugnen på 200°. Grovhacka blomkålen och kör den sedan i matberedare tills det liknar fint ris.. Lägg 6 dl mixad blomkål i en bunke.Tillsätt mandelmjöl, oregano, salt och peppar. Blanda med händerna. Gör en grop i mitten och tillsätt äggen. Arbeta samman med händerna genom att dra de torra ingredienserna mot mitten och blanda väl. Forma ”degen” till en boll, degen ska vara lösare och klibbigare än en traditionell pizzadeg. Lägg över på bakpappersklädd plåt och och tryck ut massan till en pizzabotten, gör kanterna något högre. Ställ in i 200° varm ugn och förgrädda i 25 min eller tills gyllene.
Förbered fyllningen under tiden. Täck den bakade bottnen först med tomatsås, sedan med hyvlad zucchini och spenat. Baka i ytterligare 5-10 min. Ta ut ur ugnen och toppa med basilika- & citronsås, riven pecorino, färska örter och gröna blad. Servera.
TOMATSÅS
(ca 1 liter)
2 msk kallpressad olivolja, kokosolja eller ghee
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 tsk torkad chili
3 x 400 g burkar hela plommontomater
5 kvistar basilika, plocka bladen
havssalt och nymalen peppar
Beredning: Värm oljan i en kastrull på medelvärme. Lägg i lök, vitlök och chili och fräs i ett par minuter tills gyllene. Rör i tomater, basilika, salt och peppar. Använd en träslev för att krossa tomaterna. Sänk värmen, låt sjuda försiktigt under lock i ca 20 min. Använd direkt eller låt såsen svalna och förvara i en lufttät glasburk i kylen. Håller ungefär en vecka.
BASILIKA- & CITRONSÅS
(ca 2 1/2 dl)
4 1/2 dl tätt packad basilika + extra för toppning
drygt 1 dl kallpressad olivolja
saft av 1/2 citron
2 msk riven pecorino
1 nypa havssalt
Beredning: Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät sås. Såsen kan sparas en vecka i kylen i i en lufttät burk.
FOTO & RECEPT: ANNONS Green Kitchen Stories
INSPIRERAD? LÄS MER:
Massor av vegetariska recept och härlig inspiration.
Josefine Jäger bjuder på grön smoothie
Få tips och inspiration till en grön och hälsosam livsstil!