Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips till höstmiddagen Spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Bästa kriminalserierna Presenttips till fars dag 2024

Halstrad gös & ­knaprigt bacon

26 feb, 2013
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

(4 personer)

ca 600 g gösfilé (fjällad) eller annan fisk

salt och peppar

600 g sötpotatis

olivolja till stekning

saft av 1/2 citron

1 msk färsk timjan, hackad

1 paket bacon eller ca 100 g varmrökt sidfläsk

1 msk rapsolja

Sås:

2 dl rödvin

2 dl kalvbuljong

1/2 dl balsamvinäger

1/2 dl råsocker

Beredning:

Börja med att koka ihop ingredienserna till såsen. Koka tills den börjar tjockna något, ca 10 min.

Salta och peppra fisken. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Stek dem gyllenbruna i lite olivolja. Pressa citronsaften över, salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form och efterstek i 200° varm ugn i ca 15 min eller tills potatisen är mjuk. Blanda med timjan.

Skär baconet alt fläsket i mindre tärningar och knaperstek i het panna.

Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna. Lägg i fisken med skinn­sidan ner och stek i ca 2 min eller tills skinnsidan har lite färg. Vänd och stek i ytterligare ca 1 min. Servera fisken tillsammans med potatisen, baconet och såsen.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto TINE GUTH LINSE

Annons