Halstrad gös & knaprigt bacon
(4 personer)
ca 600 g gösfilé (fjällad) eller annan fisk
salt och peppar
600 g sötpotatis
olivolja till stekning
saft av 1/2 citron
1 msk färsk timjan, hackad
1 paket bacon eller ca 100 g varmrökt sidfläsk
1 msk rapsolja
Sås:
2 dl rödvin
2 dl kalvbuljong
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl råsocker
Beredning:
Börja med att koka ihop ingredienserna till såsen. Koka tills den börjar tjockna något, ca 10 min.
Salta och peppra fisken. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Stek dem gyllenbruna i lite olivolja. Pressa citronsaften över, salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form och efterstek i 200° varm ugn i ca 15 min eller tills potatisen är mjuk. Blanda med timjan.
Skär baconet alt fläsket i mindre tärningar och knaperstek i het panna.
Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna. Lägg i fisken med skinnsidan ner och stek i ca 2 min eller tills skinnsidan har lite färg. Vänd och stek i ytterligare ca 1 min. Servera fisken tillsammans med potatisen, baconet och såsen.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE