Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Halstrad röding med spetskål

11 jan, 2015
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mauds matskola #1 - Så panerar du din fisk på bästa sättBrand logo
Mauds matskola #1 - Så panerar du din fisk på bästa sätt
Lyxig fiskrätt!
Lyxig fiskrätt!
Annons

(4 personer)
600–700 g filead röding med skinn

salt och peppar

1 spetskålshuvud

olja till stekning

flingsalt

5 salladslökar

125 g sockerärter

2 dl kokosmjölk

2 dl grönsaksbuljong

ca 20 färska basilikablad

1/2 dl hackad dill

Till servering:

ev lite nykokt ris

Beredning: Snitta skinnet på ­fisken med en vass kniv och krydda med salt och peppar.

Dela spetskålen i 4 klyftor. Låt stocken sitta kvar. Koka kål­klyftorna nästan mjuka i lättsaltat vatten, 5–7 min. Häll bort vattnet.

Hetta upp lite olja i en rymlig stek­panna och stek skinnsidan på fisken tills den får färg. Stek spetskålsklyftorna samtidigt så de också får lite färg och krydda med flingsalt.

Vänd på fisken så att skinn­sidan kommer upp. Tillsätt fint skuren salladslök och socker­ärter. Häll på kokosmjölk och buljong. Vänd ner hackad basilika och dill. Låt småputtra i 5–8 min. Smaka av med salt och peppar. Lite ris är gott till.

Först publicerat i Femina nummer 10 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.

Annons

FLER MIDDAGAR HITTAR DU HÄR:
Grillsäsong! Kött, fisk eller grönt?
Fisktacos! Pulled lax och mangosalsa med avokado och rädisor

Annons