Halstrad röding med spetskål
(4 personer)
600–700 g filead röding med skinn
salt och peppar
1 spetskålshuvud
olja till stekning
flingsalt
5 salladslökar
125 g sockerärter
2 dl kokosmjölk
2 dl grönsaksbuljong
ca 20 färska basilikablad
1/2 dl hackad dill
Till servering:
ev lite nykokt ris
Beredning: Snitta skinnet på fisken med en vass kniv och krydda med salt och peppar.
Dela spetskålen i 4 klyftor. Låt stocken sitta kvar. Koka kålklyftorna nästan mjuka i lättsaltat vatten, 5–7 min. Häll bort vattnet.
Hetta upp lite olja i en rymlig stekpanna och stek skinnsidan på fisken tills den får färg. Stek spetskålsklyftorna samtidigt så de också får lite färg och krydda med flingsalt.
Vänd på fisken så att skinnsidan kommer upp. Tillsätt fint skuren salladslök och sockerärter. Häll på kokosmjölk och buljong. Vänd ner hackad basilika och dill. Låt småputtra i 5–8 min. Smaka av med salt och peppar. Lite ris är gott till.
Först publicerat i Femina nummer 10 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.
FLER MIDDAGAR HITTAR DU HÄR:
Grillsäsong! Kött, fisk eller grönt?
Fisktacos! Pulled lax och mangosalsa med avokado och rädisor