Här är 19 livsmedel du kan ha i skafferiet utan att oroa dig för datumet
Det är alltid irriterande när maten i skafferiet eller kylskåpet går ut ur datum. Du tänker kanske att du fortfarande har lite gräddfil kvar sedan förra helgen, men när du tar ut den ur kylskåpet inser du att den gått ut för flera dagar sedan.
Det är självklart både ekonomiskt och miljövänligt att äta maten innan den blir dålig, men det är inte alltid lika lätt att planera i en hektisk vardag.
Så vilken mat bör du köpa för att försäkra dig om att den inte går ur datum på kort tid? Och måste maten alltid slängas efter "bäst före"-datumet?
Vi har samlat 19 livsmedel som du enkelt kan ha i skafferiet under en längre tid.
Kolla inte alltid på bäst före datumet!
– Mat som är märkt med "bäst före" är märkt utifrån ett kvalitetsdatum och inte på grund av livsmedelssäkerhet.
Det betyder att du inte blir sjuk av att smaka på denna mat, särskilt inte på långtids-hållbara produkter.
Det säger i alla fall Anne Marie Schrøder, som är kommunikationschef på Matvett AS, till KK.
Rätt förvaring är dock viktigt även för sådana produkter för att undvika kvalitetsförsämring.
– Använd sunt förnuft. Mögel och synlig missfärgning tyder på att maten inte är bra längre, och samma sak gäller småkryp i torrvaror. När det gäller öppnade konservburkar och sylt försämras hållbarheten mycket snabbare, särskilt om du använder skedar som inte är rena, förklarar Schrøder.
Kom ihåg att burkar med sylt, tomatpuré och så vidare bör förvaras kallt efter öppning och att innehåll i konservburkar bör överföras till en annan tät förpackning efter öppning.
Här är 19 matvaror som (nästan) aldrig går ur datum
Viivilla.no har samlat 19 matvaror som håller längre än vad man tror.
1. Okokt ris
2. Torkade baljväxter
3. Konserver
4. Godis
5. Sylt
6. Honung
7. Salt
8. Socker
9. Soja
10. Ren lönnsirap
11. Alkohol
12. Pasta
13. Frystorkad mat
14. Havregryn
15. Knäckebröd och kex
16. Mjölkpulver
17. Matolja
18. Torrjäst och mjöl
19. Kaffe och te
Det är viktigt att notera att detta gäller när produkterna är oöppnade.
Var uppmärksam!
– En del av dessa livsmedel härsknas efter lång lagring. Detta gäller till exempel havregryn och knäckebröd. Livsmedelsverket rekommenderar att man luktar eller smakar på maten om den är inom "bäst före"-datumet. Mat som är märkt med "sista förbrukningsdag" ska inte ätas efter detta datum, då det kan göra dig allvarligt sjuk, det säger Catherine Signe Svindland, som är seniorrådgivare på Livsmedelsverket, till KK.
Hon rekommenderar att följa tillverkarens instruktioner för förvaring och hållbarhet.
– Det är producenterna som ansvarar för att produkterna är säkra att äta, och som vet hur länge de kan lagras, säger hon.
Detta är en artikel som först publicerades på vår systersajt KK.no.