Hel grillad kyckling
(4 personer)
1 hel kyckling
1 msk soja
1 msk majsolja
1 nypa chiliflakes
salt och peppar
2 dl majonnäs
2 msk sweet chili-sås
2 avokador
1 knippa färsk lök
olivolja
1 paket minimajs
2 nävar blandade tomater
1 kruka koriander
Beredning: Klipp upp kycklingen längs med ryggbenet och knäck till så att det går att vika ut den platt på en plåt. Blanda soja med majsolja och en nypa chiliflakes och pensla kycklingen med det. Salta och peppra och förstek kycklingen i 170° varm ugn i 45 min. Rör majonnäs med sweet chili i en skål, ställ åt sidan. Dela avokadorna på mitten och ta ut kärnorna. Ansa löken och skär bort rötterna samt den översta biten av stjälken. Häll lite olivolja över grönsakerna.
Lägg den förstekta kycklingen på grillen och grilla på båda sidor tills innertemperaturen visar 70°. Köttsaften ska vara klar, ej rosa. Låt gärna kycklingen vila en stund före serveringen.
Grilla avokado, lök och majs tills de har mjuknat något och fått fina grillränder. Lägg upp kycklingen och de grillade grönsakerna på ett fat, strö över skurna tomater och koriander. Krydda med salt, peppar samt lite chiliflakes och servera tillsammans med chilimajonnäs.
AV CAROLINE DAFGÅRD
FOTO JOHANNA ÅKERBERG KASSEL