Hummus på gröna ärtor
GRÖN HUMMUS
5 dl frysta gröna ärter
1/2–1 vitlöksklyfta, beroende på storlek och smak
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk sesamolja
salt och svartpeppar
Till servering:
olivolja
svarta sesamfrön
Beredning:
Koka ärterna mjuka, slå av vattnet.
Blanda samtliga ingredienser till hummusen i en skål och mixa till en slät massa. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll upp i en skål, ringla lite olja över och toppa med svarta sesamfrön.
BAGUETTER
(2 st)
15 g jäst
3 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl
1/2 msk salt
Beredning:
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och rör snabbt ihop till en deg. Tillsätt saltet och knåda i 1 min. Låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten eller i ca 10 tim.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Dela den i två bitar och forma snabbt till två avlånga längder utan att trycka ut för mycket luft. Tvinna varje längd och lägg över på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare 1 tim.
Ställ in i 200° varm ugn och grädda i 20–30 min eller tills baguetterna har fin färg och låter ihåliga när du knackar på dem i botten.