Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Julbordets rester blir flera fester

17 dec, 2018
AvAnna-Lena Pettersson
Låt dina julbordsrester blir goda luncher och middagar istället för att de hamnar i soporna. Dessutom har du ju kommit långt i matlagningen redan om du använder dig av egenlagade halvfabrikat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gick inte all julmat åt? Nej, så brukar det ju bli. Men våga inte slänga maten som nu ligger i byttor i kylskåpet, det finns massor du kan göra av det som inte smakar julmat. Vissa rätter tar hand om en rest medan andra sväljer ett halvt julbord. Så ta ett varv genom kylen och se vad du har kvar och laga en restfest!

Julskinkan

Julskinkan kan vara det enklaste att bli av med efter jul. Förutom det uppenbara, som att använda den som smörgåspålägg kan du laga massor av mat med skinkan i huvudrollen.

  • Pastasåser, som till exempel carbonara eller arrabiata blir kanongott om du lagar dem med julskinka.
  • Pizza kan ta hand om flera delar av julbordet, men skinkan kanske är det mest självklara. Julosten går också bra att riva och använda till pizzan. Blanda ut med lite mozzarella om du vill ha en mindre framträdande smak.

Prinskorven

För många räcker det ju att koka upp lite pasta så känns inte prinskorven som julmat längre, men det finns ju annat man kan göra.

  • Pyttipanna. Här har vi en rätt som kan ta hand om ett halvt julbord. Skär ner prinskorvar, köttbullar, julskinka, kokt potatis, brysselkål och annat smått och gott som du gillar och stek på. Servera med rödbetssalladen som blev över.
  • Omelett kan ta hand om mer än bara korven, precis som pyttipannan. Hacka ner de rester du gillar, som skinka, prinskorvar och grönsaker och fräs dem tillsammans med lite lök. Häll på äggblandningen och vips har du en jättegod middag!

Den inlagda sillen

Kanske den svåraste resten att göra sig av med eftersom den inte slutar smaka just inlagd sill och kanske lite julbord vad man än gör med den.

  • Smörrebröd. Den danska delikatessen smörrebröd kan du göra på massor av olika råvaror, bland annat sill. Måhända smakar det sillmacka om det, men med lite andra tillbehör än potatis blir det ändå lite nytt. Och gör flera olika smörrebröd med till exempel rostbiff och rostad lök också, så minskar julbordskänslan. Du kan med fördel också göra smörrebröd på överbliven lax.

Köttbullarna

Köttbullar är ju inga problem att göra sig av med, om några ens blev över efter julbordslänsningen. Men de funkar ju att hacka ner i en pytt eller en omelett.

Annons
  • Frikadeller i tomatsås goes julrester! Genom att göra en egen tomatsås med vitlök och oliver och sedan låta köttbullarna ligga i såsen och bli varma kan du skapa en italiensk spaghettiafton.

Grönkål

Grönkål går att använda som en del av en sallad till vilken middag som helst. Men om du har lite större mängder kvar är det bra att laga varm mat av den eftersom du då använder mer när den faller ihop.

  • Grönkålspaj smaksatt med lite ädelost som är kvar från efterrättsbordet är en perfekt middag för mellandagarna.
  • Stuvad grönkål är ett finfint tillbehör till bland annat köttfärsbiffar eller kyckling.

Den rökta laxen

Rökt lax, både varm- och kallrökt går fint att piffa upp i mellandagarna och laga fräsch mat av som känns som en skänk från ovan efter alla julbord.

  • Pajer kan förstås rymma mer än bara laxen. Till exempel kan överbliven grön- eller brysselkål göra laxen sällskap.
  • Bakad potatis med en god och krämig röra med lax och kanske ett par överblivna räkor blir en kanongod middag som inte tar lång tid att laga.

Den kokta potatisen

Det går absolut att göra sig av med potatisen som blev över. Spanska omeletter och pytt är bara två förslag.

  • Hasselbackspotatis – snitta potatisarna och gratinera dem med ströbröd och smör på toppen.

Brysselkålen

Gick inte all brysselkål åt? Lugn. Det beror ju förstås på vad du har gjort med din brysselkål sedan innan, men den är absolut användbar.

  • Gratäng med brysselkål och lite övergiven julskinka är supergott. Dessutom är gratänger bra, för då kan du också riva ner lite av den allt mer torra överblivna julosten.

Den gravade laxen

Du kan så klart göra samma sak med den gravade laxen som den rökta, men smakerna skiljer sig trots allt åt en del.

  • En god pasta som du äter tillsammans med gravad lax, ricotta och pesto blir en given succé.
  • Pudding med gravad lax är gott och då kan du också peta ner lite av potatisen som blivit över.

Rödkål

Rödkålen är både snygg och god och om du inte har behandlat den för hårt så kan du använda den i sallader eller göra goda tillbehör.

Annons
  • Coleslaw på rödkål blir en riktig färgklick och är supergott till fredagsburgaren.

Pepparkakor

När pepparkakorna börjar sjunga på sista versen och de som finns kvar är trasiga kan det vara kul att göra av med dem på ett annat sätt än som tilltugg till kaffet.

  • Cheesecake med botten av pepparkaka istället för digestivekex blir otroligt gott och festligt.

 

Läs mer:

10 smarta sätt att minska ditt matsvinn

15 saker du inte visste att man kan frysa

Annons