Julig laxcarpaccio
Av Jan-Erik Hagbohm
(4 personer)
ca 500 g lax, frusen i bit
½ dl grovhackade valnötter
2–3 msk mycket finhackad fänkål
2–3 msk syrligt äpple i mini-tärningar
1–2 dillkvistar, finskurna
1 msk rivet citronskal
2 msk finhackad lök
flingsalt
nymalen svartpeppar
Dressing:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
½ tsk strösocker
salt och vitpeppar
½ dl olivolja
½ dl rapsolja
Beredning:
Skär laxen i supertunna skivor, enklast att göra innan den tinat helt. Lägg upp skivorna på ett plant uppläggningsfat. Rosta nötterna i torr panna. Fördela alla ingredienser över laxen. Strö på flingsaltet och ta några tag med pepparkvarnen över. Låt stå i ca 30 min. Vispa äggula med senap, socker och lite salt. Tillsätt oljan droppvis under omröring. Smaka av med ev mer salt och malen vitpeppar. Ringla såsen över laxen och servera.