Kantarellsoppa
(4 personer)
150 g kantareller
1 vitlöksklyfta
300 g jordärtskockor
1/2 gul lök
6 dl grönsaksbuljong
1/2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning
några nypor strösocker
ev färsk timjan
Beredning: Ansa kantarellerna, dela stora i mindre bitar. Finhacka vitlöken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Skär 1–2 av dem i små tärningar. Grovhacka löken.
Koka de större bitarna av jordärtskocka och lök mjuka i buljong och vin, ca 15 min. Tillsätt grädden och låt
koka upp. Smaka av med salt och peppar. Mixa till en slät soppa. Håll soppan varm.
Stek tärningarna av skockan i smör så de får en lite knaprig yta. Lägg i svampen och fräs i 3–4 min. Tillsätt vitlöken och fräs i 1/2 min. Smaka av med salt, peppar, några nypor socker och ev lite färsk timjan. Häll upp soppan i varma tallrikar, fördela svampblandningen i mitten på varje tallrik. Servera genast.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE