Klassisk husmanskost med twist: Köttbullar med sting
KÖTTBULLAR MED EXTRA STING
(4 personer)
Tidsåtgång: 45 minuter
600 g blandfärs
2 msk dijonsenap
3/4 dl crème fraiche
2 ägg
1 finriven gul lök
1 dl ströbröd
1 tsk spiskummin
salt och peppar
smör till stekning
POTATISMOS:
6–8 potatisar av mjölig sort
50 g rotselleri
ca 4 dl gräddmjölk
4 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
ev 50 g smör
salt och malen vitpeppar
FRITERAD LÖK:
1 stor gul lök
3/4 dl rapsolja
TILL SERVERING:
2 dl lingon (finns frusna att köpa)
BEREDNING:
1. Blanda alla ingredienser till färsen, smaka av med salt och peppar. Provstek gärna en klick för att smaka om smeten är rätt kryddad och har rätt konsistens.
2. Forma färsen till små bollar.
3. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och kana ner bullarna i pannan. Låt steka på medelvärme tills de är genomstekta och har fin färg runt om.
4. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Koka sedan potatis och rotselleri mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av.
5. Koka upp gräddmjölken tillsammans med pressade vitlöksklyftor och olivolja.
6. Stöt potatisen i lite av gräddmjölken och späd med mer gräddmjölk till önskad konsistens. Blanda ev ner smör. Vispa moset luftigt med en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.
7. Skala och skiva löken i 5 mm tunna skivor. Dela skivorna i ringar.
8. Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg ner lökringarna och fritera dem tills de har fin färg. Plocka upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
9. Servera köttbullarna med mos, lingon och friterad lök.
Tips!
• Enklaste sättet att rulla köttbullar är att skölja händerna i kallt vatten och sedan forma färsen med blöta händer. Lägg upp köttbullarna på en lite blöt tallrik som sköljts i kallt vatten. Då går allt mycket lättare och det blir inte så kladdigt.
• Sist men inte minst, stek köttbullarna i omgångar. Steker man för många åt gången börjar det koka i pannan och köttbullarna blir kokta
i stället för stekta.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM
Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nummer 04/2017.