Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Klassisk husmanskost med twist: Köttbullar med sting

22 apr, 2017
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

KÖTTBULLAR MED EXTRA STING

(4 personer)

Tidsåtgång: 45 minuter

600 g blandfärs

2 msk dijonsenap

3/4 dl crème fraiche

2 ägg

1 finriven gul lök

1 dl ströbröd

1 tsk spiskummin

salt och peppar

smör till stekning

POTATISMOS:

6–8 potatisar av mjölig sort

50 g rotselleri

ca 4 dl gräddmjölk

4 vitlöksklyftor

1/2 dl olivolja

ev 50 g smör

salt och malen vitpeppar

FRITERAD LÖK:

1 stor gul lök

3/4 dl rapsolja

TILL SERVERING:

2 dl lingon (finns frusna att köpa)

BEREDNING:

1. Blanda alla ingredienser till färsen, smaka av med salt och peppar. Provstek gärna en klick för att smaka om smeten är rätt kryddad och har rätt konsistens.

2. Forma färsen till små bollar.

3. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och kana ner bullarna i pannan. Låt steka på medelvärme tills de är genomstekta och har fin färg runt om.

4. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Koka sedan potatis och rotselleri mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

Annons

5. Koka upp gräddmjölken tillsammans med pressade vitlöksklyftor och olivolja.

6. Stöt potatisen i lite av gräddmjölken och späd med mer gräddmjölk till önskad konsistens. Blanda ev ner smör. Vispa moset luftigt med en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.

7. Skala och skiva löken i 5 mm tunna skivor. Dela skivorna i ringar.

8. Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg ner lökringarna och fritera dem tills de har fin färg. Plocka upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

9. Servera köttbullarna med mos, lingon och friterad lök.

Tips!

• Enklaste sättet att rulla köttbullar är att skölja händerna i kallt vatten och sedan forma färsen med blöta händer. Lägg upp köttbullarna på en lite blöt tallrik som sköljts i kallt vatten. Då går allt mycket lättare och det blir inte så kladdigt.

• Sist men inte minst, stek köttbullarna i omgångar. Steker man för många åt gången börjar det koka i pannan och köttbullarna blir kokta

i stället för stekta.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nummer 04/2017. 

Annons