Kycklingleverpaté
Av Jan-Erik Hagbohm
Patén vinner på att göras en dag i förväg.
(10 skivor)
200 g smör
8–10 valnötshalvor
2 dl vatten
200 g kycklinglever
1 dl portvin
1 vitlöksklyfta
½ dl persilja
knappt ½ tsk timjan, kan uteslutas
1 tsk salt
malen vitpeppar
1 knivsudd salpeter
Äppelkompott:
½ gul lök, tunt skivad
3 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
½ syrligt äpple i små tärningar
salt och vitpeppar
Beredning:
Skira smöret och låt det svalna. Förväll valnötterna några min i vattnet. Ta bort fettsträngen på varje lever. Koka portvinet med vitlöksklyftan tills ca 1 msk återstår. Lägg lever, portvin, vitlök, valnötter, persilja och timjan i en mixer och kör till en slät smet. Tillsätt det skirade smöret i en tunn stråle under fortsatt mixning. Kör på rätt högt varv. Salta och peppra. Tillsätt en knivsudd salpeter så blir patén fint rosa. Häll smeten i en patéform och grädda i vattenbad i 100° varm ugn i 1 tim och 15 min. Låt svalna och förvara svalt. Koka upp löken i honung och vinäger i en kastrull. Tillsätt äppeltärningarna och låt koka i några min. Äpplet ska vara lite krispigt. Smaka av med salt och peppar. Servera kompotten kall till patén.