Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Kycklingleverpaté

23 dec, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Jan-Erik Hagbohm

Patén vinner på att göras en dag i förväg.

(10 skivor)
200 g smör

8–10 valnötshalvor

2 dl vatten

200 g kycklinglever

1 dl portvin

1 vitlöksklyfta

½ dl persilja

knappt ½ tsk timjan, kan uteslutas

1 tsk salt

malen vitpeppar

1 knivsudd salpeter

Äppelkompott:
½ gul lök, tunt skivad

3 msk honung

1 msk vitvinsvinäger

½ syrligt äpple i små tärningar

salt och vitpeppar

Beredning:

Skira smöret och låt det svalna. Förväll val­nötterna några min i vattnet. Ta bort fettsträngen på varje lever. Koka port­vinet med vitlöks­klyftan tills ca 1 msk återstår. Lägg lever, portvin, vitlök, valnötter, persilja och timjan i en mixer och kör till en slät smet. Tillsätt det skirade smöret i en tunn stråle under fortsatt mixning. Kör på rätt högt varv. Salta och peppra. Tillsätt en knivsudd salpeter så blir patén fint rosa. Häll smeten i en patéform och grädda i vattenbad i 100° varm ugn i 1 tim och 15 min. Låt svalna och förvara svalt. Koka upp löken i honung och vinäger i en kastrull. Tillsätt äppeltärningarna och låt koka i några min. Äpplet ska vara lite krispigt. Smaka av med salt och peppar. Servera kompotten kall till patén.

Annons