Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Kycklingleverpaté

23 dec, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Jan-Erik Hagbohm

Patén vinner på att göras en dag i förväg.

(10 skivor)
200 g smör

8–10 valnötshalvor

2 dl vatten

200 g kycklinglever

1 dl portvin

1 vitlöksklyfta

½ dl persilja

knappt ½ tsk timjan, kan uteslutas

1 tsk salt

malen vitpeppar

1 knivsudd salpeter

Äppelkompott:
½ gul lök, tunt skivad

3 msk honung

1 msk vitvinsvinäger

½ syrligt äpple i små tärningar

salt och vitpeppar

Beredning:

Skira smöret och låt det svalna. Förväll val­nötterna några min i vattnet. Ta bort fettsträngen på varje lever. Koka port­vinet med vitlöks­klyftan tills ca 1 msk återstår. Lägg lever, portvin, vitlök, valnötter, persilja och timjan i en mixer och kör till en slät smet. Tillsätt det skirade smöret i en tunn stråle under fortsatt mixning. Kör på rätt högt varv. Salta och peppra. Tillsätt en knivsudd salpeter så blir patén fint rosa. Häll smeten i en patéform och grädda i vattenbad i 100° varm ugn i 1 tim och 15 min. Låt svalna och förvara svalt. Koka upp löken i honung och vinäger i en kastrull. Tillsätt äppeltärningarna och låt koka i några min. Äpplet ska vara lite krispigt. Smaka av med salt och peppar. Servera kompotten kall till patén.

Annons