Kycklingpaté
(4–6 personer)
150 g smör
8–10 valnötter
2 dl vatten
100 g blandad svamp
smör till stekning
1 dl portvin
1 vitlöksklyfta
200 g kycklinglever
1/2 dl persilja
ev knappt 1/2 tsk timjan
1 tsk salt
malen vitpeppar
1 dl grädde
1 knivsudd salpeter
Till servering:
gott bröd
fintärnat äpple
pinjenötter
Till garnering:
gärna lite färska örter
Beredning: Se till att alla ingredienser har rumstemperatur. Skira smöret och låt svalna. Förväll valnötterna några minuter i vattnet. Låt rinna av och grovhacka nötterna. Fräs svampen mjuk i en klick smör. Finhacka svampen och låt svalna.
Koka portvinet med vitlöksklyftan tills ca 1 msk återstår.
Ta bort fettsträngen på varje lever. Kör levern med portvin, vitlök, persilja och timjan i en mixer till en slät smet. Tillsätt det skirade smöret i en tunn stråle medan maskinen går, kör på rätt högt varv. Smaksätt med salt och nymalen vitpeppar. Blanda ner svampen och valnötterna tillsammans med grädden. Tillsätt en knivsudd salpeter så blir färgen på patén rosa och fin.
Häll smeten i en form och grädda i vattenbad i 100° varm ugn i 1 tim och 15 min. Låt svalna i kyl till nästa dag.
Servera patén tillsammans med ett gott bröd, fintärnat äpple och pinjenötter. Garnera gärna med finhackade färska örter.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM