Läckra kycklingtacos
8–10 portioner
3 msk majsolja
2 chipoltechilifrukter
1 anchochili
2 guajillochilifrukter
½ liter varm, kycklingbuljong
1 silverlök
5 vitlöksklyftor
2 tomater
6 katrinplommon
2 msk russin
1 krm torkad mejram
2 krm torkad oregano
2 krm torkad timjan
2 krm malda nejlikor
10 sötmandlar
10 pekannötter
10 jordnötter
2 msk pumpakärnor
2 msk sesamfrön
1 kg kycklingbröstfilé
3 dl vatten
20 g mörk choklad, 70 %
salt efter smak
Till servering:
varma tortillabröd
picklad rödlök
grön salsa
2 msk rostade sesamfrön
limeklyftor
Beredning:
Fräs chilifrukterna i cirka 30 sekunder på varje sida i en del av majsoljan (får inte brännas). Ta av stjälkarna på chilifrukterna, lägg frukterna i en skål och häll i buljongen. Låt stå i 30 minuter och mixa sedan alltsammans till en slät konsistens.
Hacka silverlök, vitlök och tomater och fräs i några minuter i en del av oljan tillsammans med katrinplommon och russin. Rör ner mejram, oregano, timjan och malda nejlikor. Häll ner blandningen i chilivätskan i mixern och kör till en slät blandning.
Rosta sötmandlar, pekannötter och jordnötter i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Tillsätt pumpakärnor och sesamfrön och fortsätt att rosta tills allt har fått färg. Häll även detta i mixern och kör till en jämn konsistens.
Bryn kycklingen på båda sidor i en gjutjärnsgryta i resten av oljan. Tillsätt den mixade blandningen samt vatten och låt småkoka tills kycklingen är mör, det tar cirka 1 ½ timme. Häll av vätskan och riv köttet i strimlor med hjälp av två gafflar. Häll tillbaka vätskan och låt koka utan lock tills det mesta av den har kokat bort. Hacka chokladen och tillsätt den. Smaka av med salt.
Servera kycklingen tillsammans med tortillabröd, picklad rödlök, grön salsa, sesamfrön och limeklyftor.
Foto ÅSA DAHLGREN
INSPIRERAD? LÄS MER:
Pulled pork i tortillabröd
Pasta Alfredo
Helstekt kycklingfilé med rostade rotfrukter