Lamm med tomat– och linssallad
(4 personer)
800 g lammrack
2 dl belugalinser
1 skvätt soja
1 skvätt kalvfond
1 lagerblad
olivolja
blandade färska örter, grovt hackade
1 vitlöksklyfta, fint riven
2 fänkål, delade
200 g färska tomater, delade
2 schalottenlökar, fint skivade
1 msk rödvinsvinäger
Till servering:
gärna lite hemlagad ketchup
Beredning: Koka linserna tillsammans med soja, fond och lagerblad i 4 dl vatten tills de är mjuka men ändå har tuggmotstånd, ca 15 min. Låt rinna av.
Dela racken så att det är två ben på varje bit. Blanda en skvätt olivolja med örter och vitlök och gnid in racken med det.
Grilla fänkålen i ca 5 min och lammet i 8–10 min eller tills köttet är vackert rosa. Låt köttet vila i folie i 10 min före serveringen.
Skiva den grillade fänkålen och blanda med tomater, linser, lök, lite olivolja och rödvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Servera salladen tillsammans med lammet. Lite hemlagad ketchup är gott till.
Av CAROLINE DAFGÅRD
Foto JOHANNA ÅKERBERG KASSEL