Lammbullar i tomatsås
35 MIN
(4 personer)
500 g lammfärs
1 dl hackad persilja
1 tsk chiliflakes
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2–1 dl vatten
1 tsk hel kummin
1/2 riven gul lök
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
3 dl kalvbuljong
1 stjälk blekselleri
1–2 lagerblad
1 burk svarta ekologiska bönor, 380 g
Beredning: Blanda färsen med persilja, chiliflakes, ägg, ströbröd, vatten, kummin, fint riven lök och vitlök. Krydda med salt och peppar. Forma till små delikata bullar.
Hacka lök och vitlök till såsen. Fräs hacket i olja och låt småputtra några minuter utan att bryna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, skivad blekselleri och lagerblad. Låt småputtra i ca 15 min. Skölj bönorna och lägg ner dem i tomatsåsen. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Stek köttbullarna på medelvärme i lite olja. Servera tillsammans med couscousen och tomatsåsen.
Couscous
2 dl couscous
1/2 dl olivolja
2 tsk gurkmeja
30 g färsk spenat
1 röd chilifrukt
salt och peppar
Beredning: Koka couscous enligt paketets anvisningar.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Smula ner couscousen och fräs under omrörning i någon minut. Krydda med gurkmeja. Blanda ner spenat och urkärnad och hackad chili. Fräs tills spenaten mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO DAVID BACK