Lammgryta med lyxigt mos
(4 personer)
600 g grytbitar av lamm- eller oxkött
olja till stekning
2 morötter
1 stor gul lök
150 g champinjoner
ca 5 dl rött vin
ca 3 dl kraftig kalvbuljong
3 msk tomatpuré
salt och peppar
strimlat eller rivet skal av 1⁄2 citron
Mos:
ca 9 potatisar
ca 200 g rotselleri
50 g smör
ca 2 dl gräddmjölk
salt och peppar
ev lite tryffelolja
Beredning: Stek grytbitarna gyllene runtom i lite olja. Tillsätt grönsakerna skurna i mindre bitar och fräs i någon min. Häll på vin och buljong. Rör ner tomatpurén. Salta och peppra. Låt grytan småputtra tills köttet är riktigt mört, ca 1 tim. Under tiden: Skala potatis och rotselleri och skär i mindre bitar. Lägg ner och koka dem mjuka i kastrull med lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med potatisstöt eller i potatispress. Tillsätt smör och gräddmjölk till lagom konsistens och vispa sedan kraftigt med en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar. Ringla ev lite tryffelolja över före serveringen. Smaka av grytan en gång till. Toppa med citronskalet och servera tillsammans med moset.